Rundveehouderij

Nieuws 13882 x bekeken 11 reacties

‘Groot melkveebedrijf Vlagtwedde bijna zeker’

Vlagtwedde – Een gepland melkveebedrijf voor duizend koeien en achthonderd stuks jongvee in Vlagtwedde komt er zo goed als zeker. Dit verwacht Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord in Groningen en gemeenteraadslid in Vlagtwedde.

”Het is niet zo dat wij vanuit LTO Noord dergelijke grote bedrijven toejuichen. Wij kiezen in beginsel voor het familiebedrijf, maar het bestemmingsplan en ook de visie van de provincie laten de ontwikkeling van een groot melkveebedrijf toe. Als je nog ergens een groot bedrijf wilt neerzetten, dan kan dat in deze regio,” zegt hij.
Dinsdagavond beslist de gemeenteraad van Vlagtwedde over de principevraag van de Brabantse melkveehouder Ad Buys of vestiging van een groot melkveebedrijf kan worden toegestaan. De verwachting is dat het een drukbezochte gemeenteraadsavond wordt, waarbij het er ook emotioneel aan toe kan gaan.
Buys vertelde de gemeenteraad twee weken geleden tijdens een speciaal belegde bijeenkomst over zijn plannen. Buys wordt bijgestaan door adviesbureau Pietersma en Spoelstra. Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst van boeren in de buurt van de geplande stal. Zij zijn niet blij met de aanvraag voor het nieuwe bedrijf. ”We wisten al sinds 2007 dat er iets stond te gebeuren, maar we konden er niet achter komen wat het was. Opeens horen we dat het gaat om een groot bedrijf voor een veehouder uit Rosmalen, terwijl we nooit iemand hebben gezien. Dat is geen optimale communicatie”, zegt veehouder Gerwin Roelofs. Zijn enige geruststelling is dat de komst van het bedrijf ontwikkeling voor locale boeren niet onmogelijk maakt.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Volgens mij zit niemand op dat soort bedrijven te wachten.

 • j.w.m.lijten

  bn

 • lotsofdutch

  wanneer is genoeg genoeg? Opa zei vroeger je kunt niet meer eten dan 'zat'..
  Nederland is niet het land voor megabedrijven... amerika, brazillie, oost duitsland daar kun je dan beter heen.
  Nederland moet het van marketing hebben, van mooie groene weilanden, koeien in het land, kwaliteit.. niet van mega.... mega veel stront..mega veel ziektedruk.... mega veel negatieve publiciteit.. laat die Brabo thuis de boel verzieken..

 • arina1

  zulke bedrijven hebben de toekomst
  efficient, schoon en een lage kostprijs waarbij ook nog eens een sociaal leven mogelijk is

 • arina1

  beste redactie, ik wil graag weer onder mijn eigen naam reageren net als 'toen' (agd)
  Noordam is mijn naam
  bij voorbaat dank

 • RBL

  Een bedrijf waar 10 mensen komen te werken is toch niet groot.

 • lotsofdutch

  een mega bedrijf van 1000 koeien of tien bedrijven van 100 koeien...
  10 x een trekker
  10 x een voermeng wagen
  10 x een melkput/robot
  10x minder ziekte druk
  enz...

  wat zou beter voor de algehele economie zijn?

 • martens02120

  dat zijn de bedrijven met toekomst,daar zouden er veel meer van moeten komen,
  veel succes Buys,en als het niet lukt kom dan maar de grens over,hier snapt de bevolking WEL dat grote bedrijveb de toekomst hebben!

 • gerstiroma

  het is jammer genoeg de toekomst en ook jammer dat het geen Groninger is, de hele straat zit al vol met import

 • drikhend

  Ja groot zal wat kostprijs betreft goedkoper kunnen werken . Maar voor de werk gelegenheid zullen zij daardoor ook minder bij dragen aan toename daarvan . Want bij die 10 boeren van 100 koeien zullen meer mensen nodig zijn om onderhoud te plegen , verzekeringen ,voorlichting , loonwerk ,enz. Dus kan mij voorstellen dat mensen daar in de omgeving niet blij mee zijn .Maar als er 10 bedrijven van 100 koeien zouden komen waarschijnlijk ook niet . Maar we zullen het in Nederland moeten hebben van mensen die durven ondernemen en investeren . En dat kan en zal soms tot wat zogenaamde overlast kunnen uitmonden . Maar dat is natuurlijk per persoon gebonden . Wat de een als overlast beschouwd is voor de ander gewoon normaal .We willen allemaal een goed inkomen hebben en mooi rustig wonen . Voor verwerven van inkomen is er werkgelegenheid nodig . Men kan werken als zelfstandig ondernemer of als werknemer . Maar voor hier voor zal men soms ook bedrijven moeten toelaten die men liever niet heeft of groter moeten laten groeien . Toen het voor jaren terug nog goed ging is men soms te ver door geschoten in het tegen werken van uitbreiding en nieuw vestiging van bedrijven . Zowel in landbouw als andere sectoren . Jaag alle investeerders maar de grens over dan ben je ze kwijt . Nu de rest nog en we kunnen binnen 10 jaar de plaats van Griekenland innemen . Veel mensen die moeten beuren uit huishoud pot .

 • lohuis

  Gewoon gelijk een stal voor 2000 koeien bouwen dan hebben ZE na de middag ook nog wat te doen !!!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.