Rundveehouderij

Nieuws 1650 x bekeken

Flynth: plaatsingsruimte fosfaat quotering na 2015

Heelweg - De fosfaat- en stikstofplaatsingsruimte zijn de quotering na 2015.

Dat zei Flynth-adviseur Ben Rewinkel tijdens een bijeenkomst van de Melkvee Academie in Heelweg. Wat hem opvalt is dat de landelijke spreiding in fosfaat- en stikstofefficiëntie nog groot is. Als meer veehouders optimaal van hun plaatsingsruimte gebruik maken door een betere benutting van mineralen kan er in heel Nederland meer ruimte worden gecreëerd. De bedrijfsspecifieke excretie (bex) kan als instrument gebruikt worden om dit aan te tonen.

Harry Sloetjes van Agrifirm vindt dat alle melkveebedrijven in Nederland moeten deelnemen aan de bex. Probleem is volgens hem om melkveehouders, waarvoor de bex op het eerste oog minder interessant lijkt, te motiveren toch van het instrument gebruik te maken. Dierrechten liggen vanwege het overschrijden van de Europese fosfaatnorm immers voor alle veehouders op de loer.

Rewinkel noemt verschillende opties voor veehouders om binnen hun fosfaatruimte te groeien na 2015, als de voerefficiëntie maximaal is. Het houden van minder jongvee en het produceren van meer melk per koe lijken het interessantst. Rewinkel schets twee voorbeelden waarbij het saldo met meer dan 10.000 toeneemt. Minder jongvee betekent wel dat de gemiddelde leeftijd van de veestapel omhoog moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.