Rundveehouderij

Nieuws 191 x bekeken

Eerste wetenschappelijke publicatie van Schmallenberg

Bonn – De eerste officiële wetenschappelijke publicatie rondom Schmallenberg verschijnt in maart in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

De publicatie is geschreven door onderzoekers van het Friedrich-Loeffler-Instituut, de Duitse refernetielaboratoria en de Duitse diergezondheidsdienst.

De publicatie beschrijft het proces hoe het Schmallenberg-virus is ontdekt. Het artikel beschrijft ook de infectieproef waarbij 3 kalveren van rond de 9 maanden oud zijn geïnfecteerd met bloed dat het Schmallenberg-virus bevatte. Het bloed was afkomstig van 4 runderen die na een PCR test positief voor het Schmallenberg-virus bleken te zijn.

Een kalf kreeg het bloed onder de huid geïnfecteerd, een kalf kreeg het bloed direct in de bloedbaan toegediend en een kalf kreeg het bloed via de huid en via de bloedbaan toegediend. Alle 3 kalveren bleken 2 tot 5 dagen na het inspuiten van het bloed besmet te zijn met het Schmallenberg-virus. Een kalf vertoonde koorts (40,5 graden Celsius) en een kalf vertoonde hevige diarree voor een aantal dagen.

Een soortgelijke infectieproef is onlangs door het Centraal Veterinair Instituut gestart met 4 schapen. Het is afgesproken dat Duitsland de infectieproeven met runderen uitvoert en Nederland de infectieproeven met schapen.

De Duitse en Nederlandse onderzoekers richten zich de komende tijd op het gedrag van het virus en het in kaart brengen van het DNA van andere virussen van de Simbu serogroep (waartoe het Schmallenberg-virus behoort) om de oorsprong van het Schmallenberg-virus beter te begrijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.