Rundveehouderij

Nieuws 2292 x bekeken 10 reacties

Berisping voor dierenarts die agressief rund dood schoot

Den Haag – De Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft terecht een klacht ingediend tegen een dierenarts die een rund heeft doodgeschoten.

Dat heeft het veterinair tuchtcollege beoordeeld. De dierenarts krijgt een berisping, mede omdat hij eerder van de politierechter een boete van 250 euro kreeg opgelegd voor dezelfde zaak. Ook werd zijn jachtakte ingenomen.

De dierenarts schoot op 7 januari 2010 een rund dood, waarna het dier werd aangeboden ter noodslachting. Het dier was volgens de veehouder dermate agressief en gevaarlijk dat er geen veevervoerders waren om het dier te transporteren naar het slachthuis. De dierenarts heeft hierop besloten om met zijn jachtgeweer het dier te doden, te laten verbloeden en voor noodslachting aangeboden. Het dier werd met drie kogels in het hoofd gedood. Deze methode werd gekozen omdat het rund hiermee nog wel bruikbaar was voor consumptie. Op de formulieren is ingevuld dat het dier vanwege een noodlottig ongeval ter noodslachting was aangeboden.

Het veterinair tuchcollege oordeelt dat de dierenarts het dier niet op deze manier had mogen doden. Er was geen sprake van een acute gevaarlijke situatie, omdat het dier in een afgesloten ruimte stond. De dierenarts had het dier moeten verdoven met een verdovingsgeweer, moeten euthanaseren en voor destructie moeten aanbieden.

Meer informatie: uitspraak

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik hoop dat de Heren van het Veterinair tuchtcollege en van de AID nog eens ECHT HONGER krijgen,als zij voor die tijd niet aangevallen worden door een agressief en gevaarlijk dier.

 • no-profile-image

  Volgende keer eerst een paar NVWA mannen de koe bij de horens laten vatten. Word dit een drama dan alsnog de betreffende dierenarts bellen voor het genadeschot. Hebben ze niets beters te doen bij de NVWA of nog steeds teveel personeel over.

 • no-profile-image

  Willem N

  Wat een onzin zeg. Waarom kon dit nou weer niet? Welk kaliber jachtgeweer had ie dan? Ik werk op een slachterij hier in het dorp. we schieten de koeien altijd met een geweer, en .22 kaliber, dus zelfs nog het kleinste. Daarna hangen we hem op en snijden de slagader door, daar is niks mis mee volgens mij.
  Het beest is zo dood als een pier en merkt er niks van.
  Dit gedoe in Nederland is nou net het gevolg van gezeur en gezanik van die doodknffel groepjes als Wakker Dier en consorten. Flauwekul.

 • no-profile-image

  Sientje

  Wat een onzin. Je gaat een gezond beest toch niet aanbieden voor destructie. Dat is naar de maatschappij ethisch niet verantwoord. Er sterven in de wereld duizenden mensen van de honger en wij gaan zo met voedsel om.
  Die dierenarts krijgt van mij 10 punten !!!
  De heren van het Veterinair tuchtcollege en van de AID moeten hun ogen uit hun hoofd schamen.

 • no-profile-image

  j.c

  de mensen van de Veterinair tuchtcollege en van de AID moeten eens na denken als zo'n beest ontsnapt of hij pakt direct de chauffeur dat is beter zeker. het is goed vlees en dat kun je best eten zoek eens nuttige dingen en niet van die onzin een pluim voor de dierenarts vind ik

 • hóker

  wat zijn de mensen in nederland gek wat moet er dan gebeuren moet er eerst 1 dood gedrukt worden????? denk eens helder na voorkomen is beter dan genezen !!!!!!!

 • wimtervrugt

  De regels zijn op veel gebieden te ver doorgeschoten, de mensen die ze moeten controleren, missen nog al eens praktisch inzicht. In dit geval ga je toch geen dier ter destructie laten aanbieden? HWTV

 • uijterlinde

  Veearts kan dan de schade die de boer lijdt
  zeker verhalen op degene die hem daarop
  veroordelen??? Zoniet dan moeten die heren
  de veearts daarop veroordelen eens wat
  zorgvuldiger met andermans portemonnee
  leren omspringen!!

 • somporn

  je wilt niet weten hoe in de rest van de wereld een dier wordt gedood,wees blij met een dierenarts die goed nadenkt.
  Ipv hem te veroordelen moesten ze hem een lintje geven.
  Wat zouden de mensen van het tuchtcollege en de aid gedaan hebben in een nood situatie,altijd makkelijk achteraf oordelen achter je bureau.
  Loop eerst maar eens mee in de praktijk.

 • willem jan

  Echt Nederlands
  gaat goed vooral zo doorgaan
  Blij dat het hier anders gaat
  groeten

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.