Rundveehouderij

Nieuws 5333 x bekeken 3 reacties

Vijftigste honderdtonner op één bedrijf

Geesteren - Op het bedrijf van Jos (52) en Ingrid (43) Knoef in het Overijsselse Geesteren passeerde Clara 120 op zaterdag 22 december tijdens het monsteren de grens van 100.000 liter.

Een hele prestatie die door zo’n 2.000 koeien per jaar wordt gehaald. Voor Jos (foto) en Ingrid Knoef is het bijzonder omdat Clara 120 de vijftigste koe is op het bedrijf die de productiegrens passeert. Daarmee staat het bedrijf op eenzame hoogte als het gaat om afleveren van honderdtonners.

Knoef omschrijft Clara 120 als een koe met een mooi frame, sterke benen en met een wat royaal uier. "Maar goed, ze geeft ook erg veel melk en daar hou ik van." De koe heeft de 100.000 kilo melk gegeven in 2.300 dagen. Omgerekend is dat 43,5 liter melk per dag. Op de top geeft ze zeker 60 liter. Als vaars is de koe ingeschreven met 84 punten. De verdeling is 85 punten frame, 82 punten uier en 86 punten voor benen. Ze is geboren op 22 september 2003 en is voor het eerst gekalfd op 25 november.

Volgens Knoef doet hij niet zoveel bijzonders om zoveel koeien aan de 100.000 liter te brengen. "We letten in de fokkerij sterk op benen en productie. En we proberen goed te voeren en voeren ook hard, dan hebben ze niet zoveel dagen nodig om de honderd ton vol te maken. Verder gebruiken we strooisel in de boxen. Dat is misschien wel iets meer werk en wat duurder, maar het is ook investeren in het behoud van de koe."

Laatste reacties

  • info58

    top gefeliciteerd

  • el

    Van harte gefeliciteerd.een knappe prestatie.

  • harry-horse

    gefeliciteert jos groeten uit rutten

Of registreer je om te kunnen reageren.