Rundveehouderij

Nieuws 1709 x bekeken

'Slechte kaaseigenschappen rauwe melk groeiend probleem'

Aarhus - Onderzoekers van de universiteit in het Deense Aarhus proberen het genetische defect op het spoor te komen dat ertoe leidt dat de melk van koeien slecht stremt en daarmee ongeschikt maakt voor de kaasproductie.

Volgens de onderzoekers neemt het aantal koeien met een dergelijke genetische afwijking toe. In Denemarken geeft 20 procent van de koeien melk met een slechte stremkwaliteit. In Zweden geeft 17 procent van de koeien melk die helemaal niet stremt. In de zuivelindustrie wordt het probleem tot dusver opgelost door de melk met  geringe of ontbrekende stremmingseigenschappen te mengen of er calciumchloride aan toe te voegen. De opzet is om een test te ontwikkelen waarmee de koeien met de genetische afwijking kunnen worden geïdentificeerd. Dat opent de mogelijkheid om de zaak op te nemen in de stierenindex.

Of registreer je om te kunnen reageren.