Rundveehouderij

Nieuws 1747 x bekeken 4 reacties

Ook in Amerika verzet tegen ractopamine

Washington - De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de instantie die toeziet op de voedselveiligheid in Amerika, heeft het product ractopamine niet goed onderzocht en beoordeeld op basis van onvolledige en gebrekkige onderzoeksgegevens.

Die beschuldiging uit de voedselveiligheidsorganisatie Center for Food Safety en de Animal Legal Defense Fund in een petitie van 37 pagina's gericht aan de dienst. FDA heeft het product beoordeeld op basis van de National Environment Policy Act en dat is niet voldoende, zo luidt de klacht van de beide organisaties. De organisaties stellen dat ractopamine in verband kan worden gebracht met acute vergiftiging, hart- en vaatziekten, spiertumoren en gedragsveranderingen bij dieren. De petitie van de beide organisaties tegen ractopamine betekent een nieuwe wending in het debat over het gebruik van het middel in de Amerikaanse veehouderij.

Ractopamine, een beta-agonist die groeibevorderend werkt, is omstreden. De Europese Unie weigert vlees toe te laten op de Europese interne markt dat met het middel is geproduceerd. Rusland sloot onlangs om dezelfde reden de grens voor Amerikaans varkensvlees.

Eerder wisten de Verenigde Staten het voor elkaar te krijgen dat het middel als legaal werd opgenomen in de Codex Alimentarius. De manier waarop dit gebeurde, via een meerderheid van stemmen, was echter omstreden en werd ook niet geaccepteerd door de Europese Unie. Ook de beide organisaties die nu protesteren tegen FDA hebben hun twijfels over de gevolgde procedure. Zij stellen dat de beslissing van de Codex-commissie is genomen op basis van verouderde en onvolledige onderzoeksgegevens.

Laatste reacties

 • politiek

  Beta-agonisten, zoals een ractopamine , wordt erg creatief mee omgegaan in ,,het veld,, . Met ,,het veld,, doel ik hierbij naar de veevoederindustrie.
  De intensieve veehouderij is al een 90 % afhankelijk van die industrie en de rundvee/melkveehouderij al een 40 % momenteel.
  Deze hormonen, groeibevordenaars die dus (nog) toegestaan zijn in Amerika begint men van terug te komen in Amerika.
  De gevaren voor het dier zoals vernoemd in artikel zijn ook direct een gevaar voor de mens. Deze beta-agonisten verlaten het lichaam van dier n.l. maar voor een 90 % via met name de urine. De rest slaat zich voornamelijk op in vetten van het lichaam. Via die weg zijn ze weer een direct gevaar voor de mens. Die duistere krachten zoals in Amerika, om toch te kunnen werken met dergelijke beta-agonisten zijn er in Europa ( en Nederland ) ook.
  Hopenlijk gaan voedselveiligheidsorganisaties hier een nog grotere rol in spelen , inderdaad ter bescherming van mens en dier.

 • politiek

  Sorry, een correctie. Beta-agonisten verlaten het lichaam voor ongeveer 10 % via de urine. De rest, ongeveer 90 % , slaat zich op in met name vetten. ( ook melkvet dus )

 • J@gertje

  Ga je er soms ook dom van lullen?

 • agratax2

  FDA neemt wel vaker besluiten op verouderde of niet ter zake doende regelgeving maar deze zijn altijd ten gunste van de economie en beïnvloed door de betrokken industrie. Misschien moeten we concluderen dat de DFA indirect onder invloed van de politiek staat. Amerika kent immers geen verkiezingen zonder enorme giften van de rijken en de industrie, deze partijen zullen voor deze donaties iets terug >verwachten<.

Of registreer je om te kunnen reageren.