Rundveehouderij

Nieuws 531 x bekeken

Knut minder lang actief: minder Schmallenberg verwacht

Lelystad - Knutten zijn dit jaar minder lang actief geweest dan vorig jaar. Ze hebben daardoor minder lang het Schmallenberg-virus kunnen verspreiden en mede daardoor zal naar verwachting het aantal misgeboorten in de veehouderij volgend voorjaar lager zijn.

Dat verwacht Armin Elbers van het Centraal Veterinair Instituut. Elbers zegt dat op basis van wat bekend is van verwante virussen verondersteld mag worden dat herkauwers langdurige weerstand opbouwen als ze besmet zijn geweest met het Schmallenberg-vuris. Dit voorjaar zorgde de verspreiding van het virus voor veel misgeboorten in de schapen- en rundveehouderij, omdat ooien en koeien besmet waren geweest tijdens de eerste periode van de dracht.

Omdat nu veel dieren weerstand hebben en doordat de knutten minder lang actief zijn geweest dan vorig jaar, zal het aantal besmettingen met abortussen als gevolg volgend voorjaar beperkt blijven, verwacht Elbers. Hij maakt daarbij de kanttekening dat nog weinig bekend is van het Schmallenberg-virus en dat zijn verwachtingen gebaseerd zijn op wat bekend is van soortgelijke virussen.

Dat Schmallenberg in 2011 zo hard om zich heen kon grijpen, heeft te maken gehad met een droog voorjaar, een natte zomer en een lange droge en warme herfst - ideale omstandigheden voor de knut. Daarbij kwam dat de veestapel geen enkele afweer had tegen het virus, waardoor de ziekte na de introductie heel snel om zich heen kon grijpen. Die situatie is dit jaar anders: het merendeel van de Nederlandse veestapel heeft een besmetting doorlopen en beschikt - hoogstwaarschijnlijk - over afweerstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.