Rundveehouderij

Nieuws 3307 x bekeken 13 reacties

Hoger rendement met weidegang

Lelystad - Het consequent toepassen van weidegang kan tussen de 0 en 2 cent per kilo melk extra rendement opleven. Dat blijkt uit de eerste resultaten in het project Economisch weiden.

In het project wordt onderzocht of weidegang ook in de toekomst economisch aantrekkelijk blijft, ook bij schaalvergroting en automatisch melken.

Laatste reacties

 • alco1

  Het positieve resultaat komt vooral omdat men met vers gras veel meer ruwvoer in de koe krijgt i.p.v. duur krachtvoer. Het verse gras op stal voeren geeft nog veel meer positief resultaat en gezonder vee.

 • Jan Mark

  Daarbij stijgt de productiviteit kvem per hectare wel, maar stalvoeren is ook duur. Daarnaast geloof ik er ook wel in dat weidegang een positief effect heeft op klauwgezondheid e.d.

 • alco1

  Ik denk juist dat door een constant gras aanbod de klauwgezondheid verbetert, Dit loopt nog alleens spaak bij weiden op regenachtige dagen.We hebben daarnaast wel een standweide, al komt het voor in een regenachtige of warme tijd, dat ze daar dagenlang niet naartoe gaan.
  Stal voeren duur? Het heeft bij altijd goed gerendeerd. Zelfs alleen al het herfst gras is rendabel te maken.

 • politiek

  Terecht wordt er gelukkig al door veel melkfabrieken een bonus betaald van 0,5 cent per kg melk als koeien weidegang hebben. Dit omdat maatschappij/consument daar een exrtra waarde aan hecht. Onduidelijk is uit artikel of je die 0,5 cent extra opbrengst per kg melk nog bij extra rendement moet optellen.
  Inzake gezondheid koeien, vooral ook inzake klauwgezondheid koeien is dit hopenlijk geen discussie dat dit bij weidegang aanzienlijk beter is voor de koeien.
  Als daar meningsverschil over is onder de rundveehouders is het interessant juist op dit onderwerp eens een goed onderzoek te doen ! . Vooral ook in belang van de koeien zelf omdat klauwgezondheid koeien een aanzienlijk probleem aan het worden is binnen de melkveehouderij.

 • 1234joep

  Ik weid mijn koeien altijd van 1 juni tot half oktober,maar ze krijgen van weiden beslist geen betere klauwen, ik heb maandelijkse klauwverzorging door ABoost ,maar je moet dan ook nog eens een blokje plakken,vooral als je een natte periode hebt. De koeien die er veel beter tegen kunnen en betere poten hebben ,zijn de kruisingen met Zwweds roodbont en brown swiss, die hebben veel hardere poten en over de kosten , als je ziet hoeveel tijd je kwijt bent met afrasteren, water bakken plaatsen,etc, is die 0,5 cent niet genoeg, maar ik blijf weiden ondanks dat.

 • alco1

  Politiek. Bemoei je niet met zaken waar je geen verstand van hebt.

 • politiek

  Beste alco1. Richt je liever op het probleem klauwgezondheid bij de koeien bij melkveehouders. Ga maar eens praten of in overleg met b.v. dierenartspraktijken die dit zonder meer als een verantwoording zien. Het krijgt gelukkig ook steeds aandacht en zowel positieve ervaringen als negatieve ervaringen worden onderling tussen melkveehouders steeds meer uitgewisseld.
  Om dan de ogen te sluiten en net doen of er niets aan de hand is dan , vind ik niet correct naar die koeien. Vergeet niet dat sterkte beenwerk, en klauwgezondheid ook zonder meer aandachtspunten behoren te zijn bij ook o.a. het kiezen van de juiste kruisingen en KI-stieren.
  Je behoort niet alleen te letten op aantal kg. melk met de hoogste vet en eiwitgehaltes met een goede vruchtbaarheid als de nakomelingen steeds grotere klauwproblemen krijgen !
  Onduidelijk is mogelijk voor u dat voeding en een correcte vloer, ook als de koeien dus niet meer naar buiten mogen !, een grote rol spelen bij een goede klauwgezondheid bij melkvee.

 • Koeienboer

  Politiek, je bent een schatje. Wat zouden we weinig te lachen hebben als jij niet telkens met je stadse berichtjes tussendoor zou kwebbelen. Ga zo door, ik lach gratis en voor niets!

 • alco1

  Het zijn juist de kundige mensen, zoals veeartsen, klauwbekappers en voedingsdeskundigen die het beter zijn van weidegang in twijfel trekken.
  Verder moet ik bij politiek denken aan bingo bij ons in het buurthuis. Daar komt ook altijd iemand die met het eerste balletje al bingo roept. Ach is het is hem niet kwalijk te nemen.

 • Edje2

  Ik weid mijn koeien van april tot november met als resultaat zeer goede technische cijfers en het is ook nog het mooiste wat er bestaat als je een koppel koeien in de wei ziet lopen. En hoeveel dagen zijn er nu eigenlijk met slecht weer? Valt reuze mee.

 • schoenmakers1

  ik vind het mooiste wat er bestaat een stal waar het vee instaat en die beter is als ze buiten lopen

 • alco1

  Denk niet dat ik tegen weidegang ben. Zeer zeker niet. Weidende koeien geeft een prachtig beeld. Maar de campagne die er voor gevoerd wordt meestal gestuwd
  met de motivatie dat het beter is voor de koeien. Nou dat heb ik kundige mensen, die dus met nauwe betrekkingen tot het vak nog nooit in grote getale horen zeggen.

 • Bison

  Hee schoenmakers1, als koeien beter af waren altijd op stal te staan had de natuur wel voor natuurlijke stalling gezorgd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.