Rundveehouderij

Nieuws 1336 x bekeken

Hoger eiwitpercentage met weidegang herfst

Wageningen - De koeien zo lang mogelijk een paar uur per dag naar buiten om zo nog wat goede kwaliteit weidegras op te nemen loont. Dat blijkt uit de resultaten bij een aantal deelnemers aan het netwerk Dynamisch Weiden en meldt netwerk-organisatie VerantwoordeVeehouderij. Langer weiden leidde tot een plus op de gehalten en met name een plus op het eiwitgehalte in de melk.

In de loop van oktober gingen veel koeien op stal. Ook bij zeven van de negen deelnemers aan het netwerk. De draagkracht van de grond was de reden waarom de koeien opgestald werden. Hoewel het later weer mogelijk was om te weiden kozen de veehouders er voor om continuïteit in het rantsoen te behouden en de melkkoeien niet weer opnieuw naar buiten te doen. Twee deelnemers hebben de koeien tot half november geweid. Op deze bedrijven waren alle percelen in september gemaaid als voorbereiding op de winter en om schoon herfstgras te krijgen. Door de dieren een grotere oppervlakte aan te beiden en andere looproutes voor de koeien te creëren kon er zo lang worden geweid.

Of registreer je om te kunnen reageren.