Rundveehouderij

Nieuws 728 x bekeken 2 reacties

EC: sterke groei kaas en poederexport EU

Brussel - De Europese export van kaas neemt in de komende tien jaren met bijna een kwart toe. Ook de uitvoer van andere zuivelproducten zal stevig groeien, maar de Europese zuivel zal toch aandeel verliezen op de wereldmarkt.

Dit  komt naar voren in een vooruitblik over de agrarische markten, die is gepubliceerd door de Europese Commissie.

Dit jaar komt de Europese kaasexport naar verwachting uit op ruim 750.000 ton. Dat is 200.000 ton meer dan in 2005, ofwel 7 jaar geleden. Zo snel zal de exportgroei niet doorzetten, maar tot 2022 komt er naar verwachting nog wel ongeveer 180.000 ton aan export bij.

Na kaas neemt de export van mageremelkpoeder de grootste vlucht. Die stijgt van een kleine 620.000 ton nu naar bijna 665.000 ton in 2012. De export van volle melkpoeder stijgt in dezelfde periode met goed 12.000 ton naar zo'n 372.000 ton. De export van boter neemt met 30.000 ton toe naar ruim 154.000 ton. Over de export van wei en andere grote zuivelstromen laat de commissie niet uit.

Volgens de Commissie zal de toenemende vraag naar zuivelproducten van buiten de EU de belangrijkste drijvende kracht zijn achter de toekomstige groei van de landbouwexport.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Is dit koopkrachtige vraag?

  • Mozes

    Ja Zuperboer, dit is koopkrachtige vraag. De gemiddelde Noord Europeaan eet ongeveer 21 kg kaas per jaar. De gemiddelde Chinees slechts 0,1 kg. Als de Chinesen nog maar de helft van de kaas gaan eten die wij doen zal de extra kaasafzet al 10 miljard kg bedragen. Dit komt overeen met bijna 100 miljard liter melk. 10 keer zoveel als heel Nederland produceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.