Rundveehouderij

Nieuws 2061 x bekeken

DOC onderbouwt schadeclaim tegen uittreders 2007

Hoogeveen - DOC Kaas is gerechtigd om een schadeclaim in te dienen tegen de groep van 112 voormalige leden, die eind 2007 uittraden, maar moet eerst wel overtuigend aantonen dat er schade is geleden.

Dit zegt advocaat Dinant te Biesebeek in reactie op een tussenvonnis van het Gerechtshof in Leeuwarden over de kwestie. DOC Kaas werkt daar momenteel aan, maar heeft de onderbouwing nog niet klaar, zo meldt directeur Jannes Oosterveld.

In eerste instantie hield DOC Kaas 1,5 miljoen euro melkgeld in van de vertrekkende leden, omdat DOC Kaas door het verlies van melkaanvoer extra kosten moest maken en minder inkomsten dreigde te ontvangen. De uittreders namen samen bijna 120 miljoen kilo melk mee, zo'n 13 of 14 procent van de melkaanvoer van DOC op dat moment. DOC Kaas liet haar claim op een schadevergoeding onderbouwen door adviesbureau Ernst, Moret en Young.

Door het vertrek van de boeren moest meer melk op de spotmarkt worden bijgekocht, kon minder kaas worden gemaakt en kon door de combinatie van lagere inkomsten en naar verhouding meer kosten minder geld worden behouden voor de coöperatie.

Te Biesebeek bracht daar eerder al tegenin dat DOC Kaas een groot deel van de schade al direct na het opstappen van de 112 leden heeft weten op te vangen, met name door het aantrekken van enkele tientallen nieuwe leden en het bijkopen van melk. Te Biesebeek blijft bij het eerder ingenomen standpunt dat uiteindelijk nauwelijks schade is geleden, het oordeel van het Gerechtshof in Leeuwarden dat DOC in beginsel bevoegd is om een schadevergoeding te vragen, verandert daar volgens hem weinig aan. DOC Kaas ziet dat anders en laat nu de schade zo goed mogelijk inventariseren en onderbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.