Rundveehouderij

Nieuws 3080 x bekeken 5 reacties

DOC Kaas wil samenwerken en groeien

Hoogeveen - Coöperatie DOC Kaas zal de leden de komende jaren niet weer een fusiepartner voorschotelen. De coöperatie kiest voor zelfstandig verder gaan, al worden deelsamenwerkingen niet uitgesloten.

Dit zegt algemeen directeur Jannes Oosterveld. Om onder meer deelsamenwerkingen te vergemakkelijken, wordt een splitsing doorgevoerd tussen de coöperatie en het zuivelbedrijf, zoals ook bij FrieslandCampina is gedaan. Oosterveld laat zich niet uit over de vraag op welke terreinen nog deelsamenwerkingen mogelijk zijn. Er bestaat al een deelsamenwerking met het Britse Volac. Joint-venture DV Nutrition verwerkt de kaaswei van DOC Kaas tot hoogwaardige en de laatste jaren sterk renderende wei-derivaten. Bij de kaasafzet bestaat een gedeeltelijke samenwerking met Vergeer Holland in Kraats Kaas.

Aan de structuur van de zeggenschap wordt voorlopig niet getornd.

Het in de kern zelfstandig blijvende DOC Kaas wil de komende jaren flink blijven groeien, zowel in Nederland als in Duitsland. Daarvoor wordt extra capaciteit bijgebouwd. Ook worden nog steeds nieuwe leden en leveranciers bij geworven. In Nederland komen leden over van onder meer Flevomelk en NoorderlandMelk, zegt Oosterveld. In Duitsland komen er ook meer leveranciers bij. NoorderlandMelk meldt in een reactie overigens geen leden te kennen die de overstap naar DOC Kaas maken.

DOC Kaas laat zich bij de nieuwbouwplannen voor een nieuwe kaasfabriek niet afschrikken door de komst van een kaasfabriek van A-ware in Heerenveen, stelt Oosterveld. Hij wil de invloed van die nieuwe fabriek op de Nederlandse zuivelmarkt niet bagatellliseren, zegt hij, maar dat nu extra wordt geïnvesteerd in productiecapaciteit voor kaas, noemt hij niet vreemd.

Laatste reacties

 • mtsverhoef1

  De 'wittebroodsweken' van de nieuwe voorzitter van DOC zijn voorbij. Het word hoog tijd dat hij alle communicatie naar buiten toe overneemt van Oosterveld.
  Ik erger me groen en geel aan zoveel incompetentie van een algemeen directeur. Hij is verantwoordelijk voor de dramatische gang van zaken in 2008 en 2009, de krankzinnige keuze om met DMK te fuseren en de ronduit slechte informatievoorziening richting leden en ledenraad, notabene de eigenaren van het bedrijf.
  Ik krijg vlekken in mijn nek zodra ik hem hoor spreken, hem zie op een foto of ergens een artikel van hem lees.
  Hij predikt weer groei, groei en nog eens groei !! Het wordt hoog tijd dat hij opgevolgd wordt door een echte cooperator met verstand van financieen en economie. Het begint zich steeds meer te wreken dat er iemand aan het roer zit die in zijn jonge jaren milieuhygiene heeft gestudeerd. Op zich is daar niets mis mee maar dergelijke lieden gedijen veelal niet op financieel/economische topposities.
  Het aannemen van nieuwe leden lijkt me in de aanloop naar 2015 zeer onverstandig en zeker zonder enige vorm van entreepremie.
  Neem van mij aan zolang Oosterveld op die positie zit blijft het onrustig bij DOC en is het straks voor de collega zuivelaars prijsschieten als het om nieuwe leveranciers gaat.
 • Mozes

  mtsverhoef1, u denkt nog steeds dat de concurentie aan de inkoopkant gevoerd wordt? Zuivelcooperaties die elkaar beconcurreren om zoveel mogelijk leveranciers binnen te halen? Frieslandfoods heeft in 1998 al duidelijk gemaakt dat de concurentie aan de verkoopkant gevoerd wordt. Men had toen al alleen belang bij die boerderijmelk die in toegevoegde waarde producten verwerkt kon worden. De rest van de melk was men liever kwijt. ' Ledenmelk is geen lust maar een last' werd er gezegd.
  Verder hebt u twijfels over Oosterveld omdat hij van huis uit een Milieuhygienist is. Wat denkt u van Cees 't Hart die van huis uit een socioloog is?

 • botervloot

  mozes, oosterveld heeft de laatste 5 jaar zoveel foute beslissingen genomen het vertrouwen in leden krijgt hij echt niet terug in de laatste paar jaar dat hij bij doc is ,en dat er nu nog noorderland leden over stappen naar doc geloof ik geen barst van er zijn eerder doc leden dienaar noorderland over stappen

 • Mozes

  De fout bij DOC is gemaakt in een veel verder verleden onder een andere directeur. Toen heeft men gekozen voor kostprijsconcurentie in het laagste segment van de markt. Men heeft niet willen investeren in opbrengstconcurentie in het hogere marktsegment omdat dat ten koste ging van de melkprijs op korte termijn. De toenmalige directeur, bestuur en ook nadrukkelijk de leden kozen voor de hoogste melkprijs op korte termijn ten koste van de melkprijs op langere termijn. De hogere melkprijs op de kortere termijn is inmiddels voorbij en nu zit men met de gebakken peren.

 • samesilver

  De fabriek van doc is gewoon te groot gebouwd en Oosterveld wil met alle geweld de fabriek op volle toeren laten draaien om zijn eigen gelijk te halen en ziet daardoor de leden over t hoofd en dat is niet echt een coöperatieve gedachte .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.