Rundveehouderij

Nieuws 381 x bekeken 1 reactie

Brussel in verzet tegen verhoging Noorse landbouwtolmuur

Brussel/Oslo - De Europese Commissie overweegt stappen tegen de Noorse regering vanwege de verhoging van de importheffingen op onder meer kaas, rundvlees en lamsvlees.

Volgens het dagelijks bestuur van de EU druist de maatregel in tegen de geest van het Verdrag van de Economische Ruimte, dat wil zeggen het vrijhandelsverdrag van de EU met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op vragen van de Deense Europarlementariër Bendt Bendtsen. "Als het over vis gaat kunnen de Noren geen vrijhandel genoeg krijgen, maar zo gauw het Deense hortensia’s en Nederlandse kaas betreft schiet de muur de hoogte in. Dat is niet langer houdbaar", meent Bendtsen. De tolverhogingen gaan 1 januari 2013 in. Voor kaas bijvoorbeeld komt de heffing op 277 procent en voor rundvlees op 344 procent. Tot dusver hanteerden de Noren een vast nominaal tarief.

Eén reactie

  • joannes

    Om de lokale boeren er uit te concurreren? Met al die bergen en slechte infrastructuur!

Of registreer je om te kunnen reageren.