Rundveehouderij

Nieuws 3189 x bekeken

Kalverhouder moet letten op grond en toeslagenhandel

Putten - Vleeskalverbedrijven moeten de komende tijd goed opletten om niet te worden overvallen door veranderende regelgeving vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Aandachtspunten zijn voldoende grond en de termijn voor de handel in toeslagen.

Dit stelde bedrijfsadviseur Pieter Okken van Alfa Accountants en Adviseurs. Door de hervorming van het GLB per 2014 moeten kalverbedrijven beschikken over minimaal 1 hectare grond om hun basis-toeslagrecht op te kunnen vastleggen. Is er geen grond, dan kan de premie ook niet 'landen'. Mogelijk kan het 'hebben' van grond ook worden geregeld via een grondgebruikersverklaring. Okken wees erop dat bedrijven nog tot 15 mei 2014 de tijd hebben om opgave te doen van de hoeveelheid grond die ze hebben.

Een kwestie die zich eerder aandient, is het einde van de handel in toeslagrechten. Wie toeslagrechten wil kopen of kwijt wil, kan dat nog tot uiterlijk 31 maart volgend jaar doen.

Vanaf 1 januari 2014 bestaan de toeslagrechten voor vleeskalverhouders uit drie componenten. Het eerste deel is de basispremie, die vermoedelijk 40 procent van de totale premie gaat uitmaken. Daarbovenop komen nog toeslagrechten uit: een extra compensatie voor de kalverhouderij en een budgetreservering, die ook deels naar de kalverhouderij gaat. Deze extra toeslagen worden in vijf jaar tijd naar nul gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.