Rundveehouderij

Nieuws 2476 x bekeken

Vecozuivel verkoopt melk aan China

Zeewolde - Zuivelbedrijf Vecozuivel verkoopt al sinds ruim een jaar langhoudbare melk aan China. Dit bevestigt directeur Alexander van Rouwendaal. "Anderen zeggen dat zij de eersten waren die houdbare melk vanuit Europa naar China verkochten, maar wij deden het al eerder", vertelt hij.

Vecozuivel heeft geen ruchtbaarheid gegeven aan deze export omdat het naar eigen zeggen gaat om kleine hoeveelheden, van een beperkt aantal containers per jaar. "Er liggen met deze export niet de gouden bergen op je te wachten die iedereen altijd belooft, maar het gaat goed."

De export naar China is voor Vecozuivel een manier om uit te komen onder de enorme margedruk waar de producenten van (dag)verse melk mee te maken hebben. De laatste jaren heeft bijna geen van de spelers in dit segment van de zuivelmarkt ook maar iets verdiend. Vecozuivel verwerkt in Zeewolde zowel gangbare als biologische zuivel voor met name de Nederlandse markt.

Om melk naar China te kunnen exporteren, moet wel een groot aantal administratieve hobbels worden genomen, weet Van Rouwendaal. De goede vraag naar zuivel vanuit China en de lage vrachttarieven voor retourcontainers naar China maken de export toch net interessant genoeg.

Eerder werd bekend dat de van oorsprong Deens-Zweedse coöperatie Arla langhoudbare melk vanuit Pronsfeld naar China exporteert. Pronsfeld is de hoofdzetel van het voormalige Milch Union Hocheifel (MUH). Voor Arla is de export naar China interessant dankzij een langjarige samenwerking met het Chinese zuivelconcern Mengniu. Veco boorde zelf een afzetkanaal aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.