Rundveehouderij

Nieuws 1636 x bekeken

Saldo melkvee daalt 20 procent

Den Haag - Het saldo van de melkveehouderij is in augustus en september 2012 20 procent lager dan in dezelfde periode van 2011. Dat komt met name door lagere melkopbrengsten. Dat becijfert het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

De voerkosten lagen in 2011 al op een hoog niveau en zijn in de loop van 2012, ook in augustus en september 2012, nog verder opgelopen. In de eerste negen maanden van 2012 is het saldo 12 procent lager dan over dezelfde periode in 2011. Alleen de eerste 2 maanden van 2012 lieten een hoger saldo dan in 2011 zien. Ten opzichte van het langjarig gemiddelde is het saldo van augustus en september 14 procent lager.

Sinds het voorjaar van 2010 liggen de totale opbrengsten in augustus en september iets onder het langjarig gemiddelde van de betreffende maanden. De kalverprijzen zijn ongeveer 10 procent lager dan het langjarig gemiddelde.

De toegerekende kosten liggen in september 25 procent boven het langjarig gemiddelde van die maand. Een groot deel van de toegerekende kosten komen uit aankoop van krachtvoer. De verwachting is dat, hoewel de prijzen van de grondstoffen hun top voorlopig hebben bereikt, de mengvoerprijzen nog iets verder zullen stijgen. Vochtige diervoeders zijn eveneens duurder geworden.

De melkprijs is door de stijging in augustus weer boven het langjarig gemiddelde uitgekomen. De melkprijsstijging was vrijwel volledig toe te schrijven aan de seizoentoeslag. In september is de melkprijs nauwelijks veranderd. De uitbetalingsprijs van vet is verhoogd terwijl die van eiwit is verlaagd. Onlangs zijn de melkprijzen wel verder verhoogd. De zuivelmarkt wordt gekenmerkt door een dalende melkproductie in zowel de EU als de Verenigde Staten. In Nederland ligt de productie iets onder die van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.