Rundveehouderij

Nieuws 955 x bekeken

Oude geiten waarschijnlijk oorzaak herbesmetting Q-koorts

Den Haag - Op het melkgeitenbedrijf in Hulten dat in oktober opnieuw besmet werd verklaard met Q-koorts zijn nog geiten aanwezig die tijdens de besmetverklaring in 2009 ook al aanwezig waren, maar die niet drachtig waren.

Daardoor zijn deze dieren niet geruimd. Dat schrijft staatssecretaris Co Verdaas van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. “Deze dieren vormen geen risico voor de volksgezondheid, maar kunnen potentieel wel kleine hoeveelheden Q-koortsbacteriën uitscheiden en als zodanig een bron zijn van hernieuwde besmetverklaring”, aldus Verdaas. Het bedrijf heeft de dieren volgens de regels gevaccineerd tegen Q-koorts.

Verdaas wijst erop dat het tankmelkonderzoek naar Q-koorts gebeurt door de Gezondheidsdienst voor Dieren en dat dit wordt geborgd door extra controles door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.
In Nederland zijn op dit moment nog 27 melkgeitenbedrijven officieel besmet met Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.