Rundveehouderij

Nieuws 13611 x bekeken 2 reacties

Melkprijs springt € 2,25 omhoog door krap aanbod

Amersfoort - FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor november met € 2,25 per 100 kilo naar € 35,00. Een lid met een jaarleverantie van 800.000 kilo ontvangt daardoor netto € 37,45 per 100 kilo, inclusief winter- en kwantumtoeslag. De laatste prijs is inclusief btw en na aftrek van 7 cent PZ-heffing.

Deze prijsverhoging betekent voor het genoemde lid een bedrag van € 1.500,- aan extra melkgeld. Dit geld komt heel veel melkveehouders goed uit in verband met de sterk gestegen voerprijzen. Dat het met de uitbetaalprijs niet overhield tot nog toe, blijkt uit het gebaar dat coöperatie DeltaMilk vorige maand maakte. Dit bedrijf volgt in grote lijnen dezelfde prijssystematiek als FrieslandCampina en stelde een 'spontane' extra uitkering aan de leden beschikbaar om de hoge voerkosten te compenseren.
De verhoging die FrieslandCampina nu doorvoert, is echter niet gedaan om de leden te gerieven. De garantieperijs komt tot stand op basis van objectieve criteria, zegt een woordvoerder. Voor de berekening wordt uitgegaan van een mandje van prijzen van Duitse, Deense, Belgische en Nederlandse zuivelbedrijven. Van dit mandje wordt verwacht dat de prijzen daarin de komende tijd flink gaan stijgen. Dat wordt weer veroorzaakt door twee zaken die sterk met elkaar te maken hebben. Ten eerste is de melkaanvoer in heel Europa de laatste maanden sterk gedaald door het slechte weer. Dat heeft geleid tot een gaandeweg krapper aanbod van zuivelproducten en dus ook een krappere voorziening van voedingsbedrijven en supers.
Dit had in de afgelopen weken redelijk spectaculaire gevolgen op de Duitse zuivelmarkt. Beruchte prijsvechters als Aldi en Lidl zagen zich gedwongen om 8 tot 10 cent per liter meer neer te tellen voor drinkmelk. Ook boter en kaas moesten duurder worden ingekocht.
Deze veranderingen in de markt compenseren deels de tegenvallende export van zuivel. Europa kan dit jaar moeilijker exporteren dan vorig jaar, vooral als gevolg van de tegenvallende wisselkoers. Ook heeft Europa dit jaar tot nog toe meer last gehad van concurrerend aanbod op de wereldmarkt. Alleen de export van kaas naar Rusland loopt vrij goed.
De omslag op de Duitse zuivelmarkt werd vorige maand ingezet op ongeveer hetzelfde moment als dat Arla toestemming kreeg om de overname van Milch Union Hocheifel (MUH) door te zetten.
Hoewel FrieslandCampina nu een flinke inhaalslag maakt, gingen bij andere Nederlandse zuivelbedrijven de voorschotprijzen al eerder flink omhoog. Kaasproducent Bel Leerdammer maakte maandag bekend dat het de voorschotprijs over oktober met een bedrag van € 2,54 per 100 kilo verhoogt, van € 34,50 naar € 37,04 per 100 kilo. DOC Kaas verhoogde met € 1,70 naar € 33,79 per 100 kilo, terwijl het in september ook al aardig meer had uitgekeerd.

Laatste reacties

  • MattiMaan

    En wat doet arla.

  • klaas.van.der.horst1

    Arla ging vorige week met 1 cent omhoog voor november en zit nu rond de 32 cent. Zo bezien doet FriCa het veel beter. Arla is nog bezig MUH en MilkLink te verteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.