Rundveehouderij

Nieuws 1229 x bekeken 6 reacties

Kansen voor Weidevogelkaas

Noordeloos – Het op de markt brengen van Weidevogelkaas kan helpen om de schrikbarende achteruitgang van de weidevogelstand te verminderen. Dat zegt Kees van Veluw van het Louis Bolk Instituut.

De vereniging van biologische melkveehouders de Natuurweide, de Vogelbescherming en acht melkveehouders bekijken de mogelijkheid voor het in de markt zetten van genoemde kaassoort.

Ook vorig jaar werd er al gesproken over de mogelijkheden voor Weidevogelzuivel. Dat er tot nu toe nog geen concrete actie is ondernomen is volgens Van Veluw een gevolg van onderhandelingen met FrieslandCampina. Deze zuivelonderneming heeft laten weten niet met de initiatiefnemers in zee te willen gaan. “Het is jammer dat een partij die de mond vol heeft van ketendenken niet in een nieuwe keten wil investeren”, aldus Van Veluw.Hij is er van overtuigt dat consumenten steeds vaker eisen gaan stellen wat betreft duurzaamheid.

Ook grote supermarktketens toonden tot nu toe nog geen interesse in het project, zegt Gerrit Gerritsen van de Vogelbescherming. Momenteel wordt gekeken of de productie onder te brengen is bij kleinere kaasproducenten. Onder de acht melkveehouders bevinden zich diverse zelfkazers. Zowel de Vogelbescherming als de melkveehouders buigen zich over de norm waar Weidevogelkaas aan moet voldoen. De Vogelbescherming denkt onder meer aan een zo hoog mogelijke grondwaterstand, aangezien vogels gebaat zijn bij een natte bodem. Een tweede punt is rust in het broedseizoen (tot 15 juni) voor wat betreft de percelen waar de meeste vogels broeden. Ook zijn bloemrijke graslanden nodig. Deze zijn nodig om voldoende grote insecten in leven te houden om de kuikens te voeden.

In december komen de partijen opnieuw bij elkaar. Denkbaar is dat de geproduceerde kaas voorzien gaat worden van het logo van de Vogelbescherming. Een ingewikkelder traject is de ontwikkeling van een nieuw keurmerk.

Laatste reacties

 • alco1

  Kraaiekaas is misschien ook nog wel een hersenspinsel.

 • Mels

  Dat die beesten melk geven......

 • veensdeeretje

  Heel apart.. hoe willen ze dat allemaal voor elkaar krijgen? De koeien staan toch zeker op 1, ik zou niet alles om willen gooien voor een paar vogels. Maar denk wel dat 't goed kan gaan lopen, tis precies iets voor de consument van nu!

 • J@gertje

  Ganzenstrontkaas is op dit moment de beste optie.

 • ...............

  Hoe melk je die vogels??

 • Platteland

  Goed initiatief! Ik zal deze kaas zeker kopen.

  Jammer trouwens dat een Fries bedrijf als FrieslandCampina niet wil investeren in haar eigen cultuurgoed/landschap. Ik dacht dat Friezen trots zijn op 'hun' grutto.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.