Rundveehouderij

Nieuws 5932 x bekeken 8 reactieslaatste update:3 nov 2012

Fonterra bouwt weer twee mega-boerderijen in China

Auckland - Het Nieuw-Zeelandse Fonterra gaat nog eens twee mega-boerderijen bouwen in de Chinese provincie Hebei. Het bedrijf heeft daarvoor een overeenkomst getekend met de autoriteiten in het district van Yutian, zo meldt het. De twee boerderijen zijn een aanvulling op de drie boerderijen die al eerder zijn gepland in Hebei.

De twee nieuwe boerderijen zijn goed voor 6.700 koeien en een melkproductie van 65 miljoen liter per jaar. Fonterra mikt er op dat het in 2020 in totaal een miljard kilo melk produceert. Om dat doel te bereiken, moeten op diverse plaatsen in China nog meer groepen van melkveebedrijven uit de grond worden gestampt. De twee bedrijven waar nu een overeenkomst voor is gesloten, moeten in oktober 2013 in productie komen.

Laatste reacties

 • Frans Smit

  Dan gaan ze het voer zeker in de woestijn verbouwen.

 • joannes

  Weet je waar het ligt Beste Frans? Centraal China Hubei is ongeveer 2,5 keer groter dan de Benelux. De bevolkingsomvang van deze omvang was in 2002 2,3 groter dan dat van de Benelux. http://www.travelchinaguide.com/cityguides/hubei/
  Annual rainfall averages 800-1600 millimeters and with average temperatures ranging from 15C-17C.

 • Albert Kuyerhuis

  Nederland kennisland mist de investeringsboot in dezen of is Rabobank toch de financier?

 • politiek

  Ik denk dat de banken al wel een keuze hebben gemaakt waar ze gelden in willen investeren en financieren. De megabulkproductie van melk in Nederland of in de megabulkproductie in het buitenland . Dichter bij de productievelden voedergranen en/of afnemers in het buitenland. Uiteraard staat het ieder vrij om eigen vermogen te investeren in die megabulkproductie in Nederland , maar bankengeld is geld van een ander wat verantwoord geinvesteerd behoord te worden met zo min mogelijk risico,s of het nog wel rendement opbrengt i.v.m. rente en aflossing.
  Investeringen in verantwoordelijke duurzame veehouderij is iets anders. Nederland behoort trots te zijn op zijn koeien (nog) in weide. Weidemelk dus. Dat heeft imago en uitstraling. Daar kunnen producten van gemaakt worden met imago en uitstraling zoals b.v. kaas en boter. De industriemelk al dan niet aangevoerd,geimporteerd of geexporteerd in de vorm van melkpoeder ( ingedroogde melk dus ) kan i.v.m. kostprijs veel goedkoper geproduceerd worden in het buitenland. Dat zal dus eerder rendement opleveren t.o.v. geinvesteerd kapitaal.

 • gerstiroma

  dit word de toekomst; de melkfabriek verbouwd zijn eigen melk, geen gezeur meer van boeren over de uitbetalingsprijs, voorschotprijs of nabetalingen ed gewoon de arbeider zijn of haar loon betalen veel eenvoudiger

 • agratax2

  gerstiroma. Zo lang boeren nog goedkoper wensen te produceren dan grote industriële eenheden zal de boer niet verdwijnen. Personeel moet CAO loon en mag niet boven zijn CAO uren uit komen, maar een boer werkt zich uit de naad om zijn ideaal en zijn vrijheid na te jagen en kijkt niet naar rendement op eigen kapitaal.

 • haverboer1

  In china werken ze op het platteland voor € 0,40 per uur. Kan je wel wat mensen in dienst nemen, kost het nog steeds niet veel.
  Zelf gezien, 3 mannen die aan een pompwagen met pallet aardappelen lopen te trekken, is goedkoper dan 1 man met een heftruck die brandstof verbruikt.

 • ACB

  Al eerder gezegd, de rollen worden omgedraaid.Vroeger moest de melkfabriek de melk voor de boer verkopen, maar over een tijdje zijn boeren in dienst van de melkfabriek. Totdat ze alle macht hebben en dan gaan de prijzen omhoog. Producten duurder,aandeelhouders aandelen omhoog,commissarissen een goed inkomen en ( de boeren zijn weg) foetsie . ( Goed voor elkaar jongens,ooit zal men nog eens terug denken aan oude tijden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.