Rundveehouderij

Nieuws 8040 x bekeken 7 reacties

Dierenarts vrijuit na foute verklaring noodslachting

Den Haag - Een dierenarts uit het oosten van het land is door het Veterinair Tuchtcollege vrijgesproken van het afgeven van een verkeerde verklaring voor de noodslachting. De klachtambtenaar van het ministerie van Economische Zaken had voorgesteld de dierenarts een straf op te leggen van 1.000 euro.

De koe werd bedwelmd en verbloed aangeboden bij de noodslachtplaats. De dierenarts die het dier had gekeurd en vervolgens bedwelmd en verbloed, meldde in de verklaring dat het dier van achter besprongen was en uitgegleden. Als vermoedelijke diagnose stelde de dierenarts dat de zenuwen van beide achterpoten waren beschadigd.

Bij de keuring na de slacht ontstond het vermoeden dat er wat anders aan de hand was met de koe en dat er mogelijk sprake was van een verlamming na het afkalven. Uit onderzoek bleek dat dat zo was.

De klachtambtenaar verweet de dierenarts dat zij de verklaring voor de noodslachting onjuist of onvolledig had ingevuld. Het veterinair tuchtcollege gaat ervan uit dat de dierenarts zich verlaten heeft op de verklaring van de veehouder bij het invullen van de verklaring. Het tuchtcollege vindt niet dat de dierenarts verkeerd heeft gehandeld. Het college vindt de klacht van de klachtambtenaar ongegrond en legt geen straf op.

Laatste reacties

 • Elevage

  ik wist niet dat er uberhaupt een klachtambtenaar bestond. Het zal je baan maar zijn, niet echt iets om trots op te zijn.

  Lijkt mij een van de eerste bezuinigingspunten!

 • boelenham

  volledig mee eens ! dit is en ambtenaar die seks,t met mieren

 • henk fledderus

  jaaa als je je papier werk niet goed doet... dat kan natuurlijk niet
  je werk kan nog zo goed zijn als CSI koekont de nagels er onder krijgt dan kom je in de hoek..

 • info48

  De oorzaak van een verlamming is in dit geval van wereld belang! en een diepgaand onderzoek volledig gerechtvaardigd! bovendien bezorgen we ambtenaren iets te doen en wordt het college ook aan de praat gehouden.
  In tijden van oplopende werkloosheid erg belangrijk!!!!!
  Een politie staat heeft toch ook zo zijn voordelen.

 • W Geverink

  Een dierenarts kan ook niet ruiken dat een boer zich schaamt omdat hij de koe tijdens het afkalven beschadigd heeft. De dierenarts kon alleen een conclusie trekken uit wat de boer verteld en wat ze kon zien aan de buitenkant van het dier. Op het slachthuis werd de echte oorzaak achterhaald omdat ze daar wel de binnenkant van de koe konden bekijken.

 • Mozes

  Het meest waarschijnlijk is dat de koe melkziekte heeft gehad en daardoor tijdens het kalveren een zenuwbeschadiging heeft opgelopen.

 • EDGER

  net afgekalfde koeien worden ook wel eens besprongen
  bij mij vanmorgen nog tijdens t in de melkstal drijven
  dus dierenarts kan best gelijk hebben
  kan een koe de eerste cyclus niet hebben vijf dagen na kalfen?!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.