Rundveehouderij

Nieuws 6163 x bekeken 7 reacties

Bijna 160.000 melkveehouders minder sinds 2009

Brussel - Sinds de melkprotesten van 2009 hebben 157.000 Europese melkveehouders hun bedrijf beëindigd. Dit stelt de European Milk Board (EMB) op basis van een eigen inventarisatie.

Dit jaar werden nog 739.951 melkveehouders geteld in Europa. Het grootste aantal stoppers, 104.000, werd geteld in Polen, het kleinste aantal, 80, in Luxemburg. De EMB herdacht hen dinsdag tijdens een korte plechtigheid in aanwezigheid van landbouwcommissaris Ciolos.

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  Dat zijn allemaal veehouders die of pensioen hebben of geen opvolger, en er zullen nog vele volgen. Mede doordat we dat dure melkquotum nog steeds hebben.

 • joannes

  Maar hoeveel melk is er minder geproduceerd? Gesubsidieerde modernisering en schaalvergroting dwingen de boeren tot risico nemen en drukken de achterblijvers uit de markt met hun lagere productiekosten.

 • lepercheron 46

  Ik denk dat het anders om is, met lagere productie kosten red je het wel, kijk eens naar de veehouders de gedwongen worden om te stoppen of anders failliet.

 • joannes

  Peng je hebt helemaal gelijk wanneer er ook meer vraag is, maar het vervelende doet zich voor dat boeren die willen blijven boeren en een redelijk inkomen moete kunnen genereren + de rentevergoeding voor het vreemde kapitaal altijd productie uitbreiden. Dus een producent zonder klanten. Nu met behulp van de lagere kostprijs kan hij met minder dan de collega die niet geinvesteerd heeft toch zijn productie met een smalle marge verkopen en zijn collega in de verliezen drukken. Coca Cola produceert geen liter meer dan er verkocht kan worden voor een redelijk prijs die een gezonde marge toelaat. Boeren daarin tegen, produceren voordurend onder de prijs voor een een gezonde marge en rijden naar Brussel wanneer het weer echt fout loopt. En de investeringen voor productie uitbreiding worden nb gesubsidieerd door diezelfde overheid waar de steun wordt gevraagt. Het is een vicieuze circel!

 • Koen Franken

  Johannes , Wat wil je nu als een deel van de melkveehouders hun melkprijs nog niet eens kennen is het dan verwonderlijk dat men afvallers krijgt in een markt waarin de schommelingen van de melk aleen maar groter worden

 • jamiemf

  maar als je nou kijk naar de bedrijven met meer als 200 koeien die hebben (meestal) geen voldoende land om de mest op kwijt te raken dus moet er mest worden afgezet en voer worden aan gekocht dan worden het net varkensbedrijven 60 koeien vindt ik zat

 • ACB

  Stel 3 mensen per bedrijf of gezin x 157000 = 471000 mensen die hun brood is ontnomen, en bedankt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.