Rundveehouderij

Nieuws 600 x bekeken

Amerikaanse zuivel weer stap dichter bij handel met Rusland

Arlington – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een wetsvoorstel om de handelsrelatie met Rusland te normaliseren. De Amerikaanse zuivelindustrie juicht de goedkeuring toe.

De import van Amerikaanse zuivel wordt al meer dan twee jaar door de Russen geblokkeerd. De Amerikanen en Russen werden het niet eens over de voorwaarden waaronder import mogelijk zou zijn.

Tom Suber, voorzitter van de Amerikaanse zuivelexportorganisatie Usdec noemt de goedkeuring van het wetsvoorstel een belangrijke stap in het realiseren van nieuwe toegang tot één van 's werelds grootste zuivelmarkten.

Rusland was volgens Suber in 2011 goed voor de import van 440.000 ton melkpoeder, kaas, botervet, wei en lactose met een waarde van bijna 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro).

Volgens Suber is het exportverbod een gevolg van verschillende ontwikkelingen. Hij noemt de problemen met de exportcertificaten en het ontstaan van de douane-unie tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan in 2010. Laatstgenoemde ontwikkeling maakte dat de Amerikanen vanaf dat moment met drie landen in gesprek moesten in plaats van alleen Rusland. Problemen met exportcertificaten klinken ook Europese exporteurs niet vreemd in de oren.

De recente toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO lijkt nieuwe mogelijkheden te bieden. Maar bestaande wetgeving, deels opgesteld ten tijde van de Koude Oorlog, moet eerst worden aangepast voor de handel kan worden hervat.

Het voorstel ligt nu bij de Amerikaanse senaat. Volgens de zuivelindustrie is het zeker niet vanzelfsprekend dat de wetswijziging ook door de senaat goed wordt gekeurd. Na eventuele goedkeuring moet het overleg over exportcertificaten en de gewenste inspectie van Amerikaanse productiefaciliteiten door de Russen nog worden gestart.

Of registreer je om te kunnen reageren.