Rundveehouderij

Nieuws 1400 x bekeken 1 reactie

Speurtocht naar oorzaken chronisch botulisme complexe zaak

Aarhus - De speurtocht naar de oorzaak van chronisch botulisme in de melkveehouderij in Duitsland en Denemarken wordt een complexe zaak.

Dat is de eerste conclusie die de Deense task force trekt op basis van de resultaten van het tot dusver verrichte onderzoek op tien van de getroffen bedrijven. Bij de oplossing van de problemen moet volgens het team op sterk uiteenlopende factoren worden gefocust, met stalinrichting en klauw- en uiergezondheid als speerpunt.

De met chronisch botulisme kampende bedrijven hebben te maken met sterk verzwakte koeien en een hoge uitval. Ook in Duitsland is begonnen met onderzoek naar de ziekte, waarvan niet duidelijk is of inderdaad sprake is van een soort botulisme of dat de ziekteverschijnselen te wijten zijn aan een reeks verschillende oorzaken. Het Deense onderzoek wordt gecoördineerd met het Duitse. In de Bondsrepubliek doen zich de ziekteverschijnselen vooral in het noorden van het land voor. Hoeveel bedrijven ermee te maken hebben, kan niemand precies zeggen. Veterinaire waarnemers weten alleen dat de verspreiding zeer groot is; sommigen spreken over duizenden getroffen bedrijven.

Eén reactie

  • B bob

    In recentelijk vooronderzoek is al duidelijk geworden dat roundupready( mon-satan) voeder de Darmflora van het Vee ernstig aantast en dat daardoor de algemene weerstand ( immuunsysteem ) zo ver verzwakt dat een pathogeen zich makkelijker kan nestelen in het lichaam van een dier of mens.
    Over een paar jaar en enkele miljoenen onderzoeksgeld zal dit officieel worden. Tot die tijd zal het probleem in het voordeel van de farmascheutische industrie alleen maar groter worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.