Rundveehouderij

Nieuws 5616 x bekeken 4 reactieslaatste update:15 okt 2012

Nieuwe fabriek A-ware goed voor honderden banen

Lopik – De kaasfabriek van de A-ware Food Group komt in Heerenveen. Dit heeft de onderneming bekendgemaakt. De nieuwe kaasfabriek krijgt bij aanvang een capaciteit van 60.000 tot 80.000 ton kaas per jaar.

De bouw start begin 2013 en eind 2014 is de fabriek operationeel. De fabriek is een aanvulling op de bestaande (kaas)activiteiten van A-ware. De wei van de fabriek gaat naar een nieuwe ingrediëntenfabriek van zuivelconcern Fonterra, die volgens plan op hetzelfde terrein wordt gebouwd.

De Nieuw-Zeelandse multinational Fonterra komt binnenkort met nadere informatie over de investering in de ingrediëntenfabriek.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen verwacht dat de komst van de nieuwe zuivelfabriek naar Heerenveen direct 150 tot 200 banen oplevert en indirect zo'n 400 tot 500. A-ware laat zich daar nog niet over uit.

Voor de bouw van de fabriek is 15 hectare grond gekocht op het Internationaal Bedrijvenparkt Friesland, aan de oostkant van de A32 en ten zuiden van de A7.

"Belangrijke argumenten voor de keuze voor Heerenveen waren de beschikbare omvang van het terrein, de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van duurzame energie. Dit alles, in combinatie met de centrale ligging in een gebied met veel melkveebedrijven, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven", aldus Klaas de Jong, directielid A-ware Food Group en verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van de kaasfabriek.

Jan Anker, directeur van A-ware Food Group: "Hiermee is weer een belangrijke stap gezet op weg naar onze eigen kaasproductie." Hij is tevreden over de vlotte samenwerking met de gemeente Heerenveen. "Wij verwachten dat het positieve imago van Friesland op het gebied van zuivel onze nationale en internationale klanten aanspreekt".

Laatste reacties

 • jan1966

  Goed dat die er komt, wordt Frica scherp door gehouden

 • vraagteken

  wat ik niet begrijp is dat Fonterra hier mag gaan concurreren, want ik zie het nooit gebeuren dat de RFC of een andere grote speler in Nieuw Zeeland aan de slag mag gaan.

 • joannes

  RFC is al actief in andere landen en heeft in Nederland een veel te groot markt aandeel.
  http://www.frieslandcampina.com/nederlands/about-us/worldwide-locations.aspx
  Dit is onderkend bij de fusie en daarvoor is een regeling getroffen zie http://www.frieslandcampina.com/nederlands/about-us/cooperation-and-farmers/raw-milk-remedies.aspx

  Wanneer destijds de fusie niet was door gegaan hadden we nu niet die overspanne situatie gehad dat RFC verplicht naar het buitenland moet en in Nederland verplicht concurrentie moet aangaan. Een verkrampte situatie!

 • klaas.van.der.horst1

  Even een reactie op Maark, en met verwijzing naar wat joannes aanvoert: De Europese Commissie heeft de architectuur van de fusievoorwaarden 'geleend' van de Nieuw Zeelandse mededingingsautoriteiten, die eerder soortgelijke 'remedies' toepasten bij het samensmeden van coöperatie Fonterra. In Nieuw Zeeland moet nog steeds ruimte worden gehouden voor concurrenten, en moet Fonterra, als concurrenten dat wensen, ook nog altijd melk beschikbaar stellen.
  Niet alles is daar hetzelfde als in de EU, maar sommige zaken lopen idd parallel.

Of registreer je om te kunnen reageren.