Rundveehouderij

Nieuws 6735 x bekeken 12 reacties

Melkproductie blijft achter, vetgehalte loopt weer op

Zoetermeer – De melkontvangst blijft dit quotumjaar achter bij de melkontvangst vorig jaar. Het gemiddelde vetgehalte van de melk loopt echter weer op. Dit blijkt uit de cijfers van het Productschap Zuivel (PZ) over de periode vanaf april tot en met september van dit jaar.

Over de eerste 6 maanden van het nieuwe quotumjaar is in totaal 5.837 miljoen kilo melk gecollecteerd, tegenover 5.863 miljoen kilo in dezelfde periode vorig jaar. Aan vet is er dit 250,3 miljoen kilo binnengekomen, tegen 251,2 miljoen kilo vorig jaar. In de maand september is dit jaar 907 miljoen kilo melk opgehaald, met 39.225.000 kilo vet. In september vorig jaar was dat nog bijna 909 miljoen kilo met 39.165.000 kilo vet.

Oorzaken van de achterblijvende melkontvangst zijn het slechtere weer, de mindere kwaliteit ruwvoer en het dure krachtvoer dit jaar.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Is dit artikel bedoeld om de leaseprijs naar beneden te kletsen?
  Mensen laat je niet gek maken door dit soort berichten.

 • twenhaar

  He Gerrit moet jij nog melk verleasen ? Groeten Twenhaar

 • joannes

  Wat duur krachtvoer wel niet kan veroorzaken! Nu moet de boer meer aan voer kosten betalen, levert minder melk en loopt de waarde van zijn lease melk, vermogen, er ook nog uit! Drie Dubbel geraakt!

 • politiek

  Nu de koeien dus minder melk geven is het een ideaal moment om te stoppen met de droogzetters. In ieder geval zeker de droogzetters waarin antibiotica aanwezig is van de derde en vierde generatie antibiotica wat bestemd is voor de humane sector. Vooral een verlaging van ESBL zal winst zijn. Ook een verantwoording die de sector melkveehouderij heeft ten opzichte van de volksgezondheid ! .

 • B bob

  Correct Politiek

 • leo,s vriend

  Politiek, Droogzetters met 3e en 4e generatie antibiotica zijn al bijna een jaar van de markt.
  Waarom stoppen met droogzetten? In DK mag niet drooggezet worden en loopt het percentage klinische mastitis tijdens de volgende lactatie op tot 50 % !! Dat geeft pas een hoog gebruik van antibiotica en onnodig hoge afvoer van dieren(welzijn)
  De deense overheid wil deze maatregel dus alweer terugdraaien.
  Selectief droogzetten is DE oplossing,gezonde uiers ab vrij droogzetten en verhoogd celgetaldieren specifiek behandelen(droogzetten met ab is bij deze koeien een genezingsproces)

 • politiek

  Ik heb zo mijn twijfels of het gebruik van derde en vierde generatie cephalosporinen in droogzetters definitief van de markt zijn. Zijn het aanbevelingen of is het al bij wetgeving verboden ? . Een totaal verbod dus . Nog maar een paar dagen geleden was er een bericht op www.boerderij .nl van ESBL,s ook aanwezig bij melkvee. Bij n.l. ong. 40 % van de bebrijven ! . Ook in dat bericht werd een relatie getrokken van het gebruik ervan in de melkveehouderij naar ESBL.s Het gaat zelfs zover dat er gevaren zijn om de ,,besmette,, biestmelk nog wel te geven aan de kalveren in verband met die ESBL.s.

 • leo,s vriend

  Dan geloof je het toch niet! Dat is nou het verschil van kennis uit de praktijk en mensen die alles op aannames baseren.

 • politiek

  Beste mts.menkhorst1. U ontwijkt de vraagstelling. Is het gebruik van die derde en vierde generatie antibiotica in droogzetters wel of niet bij wetgeving verboden ? . Opmerkelijk is dat dit een moeilijke vraag blijkt te zijn !

 • leo,s vriend

  Politiek, ik ontwijk niets,HET MAG NIET MEER GEBRUIKT WORDEN schreef ik al eerder.
  Ook jij reageert niet op mijn opmerkingen overigens.
  ESBL.s zijn 'ontwikkeld' in de jaren 80 van de vorige eeuw(zie artikel varkenshouderij) toen er nog geen 3e en 4e generatie ab in de veehouderij bestond.

 • Ross

  Klopt mts. menkhorst maar het is zo makkelijk om de veehouderij de schuld te geven. Wereldwijd komen ESBL`s voor ook waar geen antibiotica is gebruikt. Ook zijn het verschillende stammen t.a.v. hier in NL bijv. in Azie zijn totaal verschillend van hier. Mensen zijn de grootste verspreiders o.a. door vakantie`s(maar ja dat ligt te gevoelig).

 • gabbertien

  ik dacht dat dit artikel over de melkaanvoer ging, niet over antibioticagebruik.. 3e en 4e keus is niet de eerste keus, dus dgc's adviseren ze niet en boeren gebruiken ze niet.. alleen bij uitzondering

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.