Rundveehouderij

Nieuws 1911 x bekeken 7 reacties

ESBL's ook aanwezig bij melkvee

Utrecht - De ESBL producerende bacteriën komen op 41 procent van de melkveebedrijven met een regulier antibioticagebruik voor. Op bedrijven met een laag antibioticagebruik gaat het om 13 procent.

Dat blijkt uit onderzoeksgegevens van Abres Rund, een project dat onder ander is uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In het onderzoek deden honderd bedrijven mee met een regulier antibioticagebruik en honderd bedrijven met een laag antibioticagebruik (waarvan negentig biologische bedrijven en tien koppels natuurgrazers). Uit de mestmonsters bleek dat op 41 procent van de eerste groep bedrijven de ESBL's aanwezig was. Voor de biologische bedrijven was dit 13 procent. Bij de natuurgrazers werden ESBL's niet gevonden. Bij beide groepen was er wel een grote spreiding tussen de bedrijven.

186 melkveehouders uit de studie vulde ook een enquête in. Hieruit bleek dat meer ESBL's werden gevonden als de kalveren vaker een antibioticabehandeling kregen. Ook werd de resistente bacterie vaker gevonden als klinische mastitis direct door de veehouder werd behandeld met antibiotica.

Volgens Theo Lam van de GD is het belangrijk dat de relatie van het antibioticagebruik (vooral cefelasporines) in de melkveehouderij (waaronder het gebruik van droogzetters) nader onderzocht wordt. Andere onderzoeksvragen volgens Lam zijn: op welk moment worden de kalveren besmet met ESBL's, wat is de invloed van het voeren van (biest)melk met antibioticaresten en wat is het effect van een kortwerkende droogzetter in relatie met conventionele droogzetters?

"We zien dat het aantal resistente bacteriën in de melkveehouderij de laatste jaren aan het stijgen is. Er is ook nog veel variatie tussen bedrijven met betrekking tot het antibioticagebruik. Een duidelijke relatie met de mate van aanwezigheid ESBL's op het bedrijf is nog niet duidelijk. Dat willen we de komende tijd verder onderzoeken", aldus Lam.

Laatste reacties

 • B bob

  Zal binnenkort ook de Reguliere sector moeten stoppen met droogzetters?

 • politiek

  Mijn inziens behoren de cefelasporines , vooral de breedwerkende en langwerkende die in droogzetters gebruikt worden tot de generatie 3 en 4. Deze behoren toe tot humane doeleinden. Onduidelijk is of die nog gebruikt mogen worden ( in droogzetters ) . Mogen die bij wetgeving en/of bij aanbeveling dus niet meer gebruikt worden ? .

 • saskia1993

  is het onderzoeksverslag ook beschikbaar?
  vooral voor het stukje over antibiotica houdende koemelk.

 • joannes

  Een rapport, ik vrees dat het niet Het ¨Laatste¨ rapport is!
  http://www.nmv.nu/edit/uploads/ABRES%20Rund%20basis%20presentatie%20nov%202011%20opm%20HV.pdf

 • politiek

  Naast MRSA gaat ook ESBL bij melkvee een steeds groter probleem en gevaar worden. Ik denk dat die gevaren en verantwoording in de sector pluimvee (ecl. kalkoenen) en varkens al beter ingeschat worden als bij de melkveehouderij. In die sectoren is men ook al zeer duidelijk verder met een plan van aanpak. ( wat men ook probeert uit te voeren! )
  Sector melkvee verwijst wat naar de humane sector, riooloverstorten, andere sectoren, MRSA bij groente, en denkt daar rechten aan te kunnen ontlenen.
  Vooral het plan van aanpak bij het droogzetten van dieren , zonder antibiotica , had al in een veel verder stadia moeten zijn. De andere antibiotica,s worden vaker gerichter gebruikt naar een individueel dier met name bij beengebreken. Niet zo kollosaal preventief dus. Zonder meer had ook het gebruik van die derde en vierde generatie antibiotca,s bij melkvee al lang definitief verboden moeten zijn.
  Men is ook vaak zeer geirriteeerd , sector melkvee als je over die gevaren praat of schrijft. Duidelijk meer als bij die andere sectoren waarbij ook de dierenarts(praktijken) het als een verantwoording op pakken het gebruik antibiotica duidelijk terug te brengen.

 • leo,s vriend

  Politiek, Jammer joh, je loopt een jaartje achter met je 'informatie'cq kennis.
  Men is geirriteerd omdat je ze met leugens en onzin om de oren slaat.

 • jordi 1455

  @ politiek

  jullie willen ons melkveehouders alleen met kosten opjagen.
  En als den haag ons tegemoet komt dan kunnen we rekenen op meer kosten en irritante wetgeving. Steeds meer boeren zitten met het probleem dat ze geen opvolger hebben, hoe kan dat? ik weet het wel. Boer zijn is een Full-time baan mijn vader werkt verrekt 7 dagen per week en 12 uur per dag (geen vaste werktijden) en moet s'avonds er nog uit als hij pech dit is mentaal en fysiek een zware baan. door deze druk gaan sommige boeren op de lange duur er onderuit. en dan komt al dat papierwerk er nog bij, als ik er naar kijk wordt ik al duizelig. En dan moeten er nog lastige tijden komen. Toen de melkprijs heel erg laag was heeft een boer bij mij in de buurt een einde aan zijn leven gemaakt. bij de MKZ crisis hadden een tiental boeren zelfmoord gepleegd omdat er (onterecht) was geruimd en het bloed druipt van de handen van de regering destijds.


  Politiek eigenlijk heb je wel een luizenbaan in die kamer, een beetje lullen en een ander finaal in de grond trappen en nog heel goed betaalt krijgen ook en een dikke auto met chauffeur. Ik durf te wedden dat bijna geen een kamerlid een dag op de boerderij vol houd.

  en die onderzoeken?
  bij sommige zijn gewoon gemanipuleerd door de kamer om het gewenste resultaat te krijgen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.