Rundveehouderij

Nieuws 1004 x bekeken 16 reacties

Deense consument bespaart op biologische zuivel

Aarhus - De afzet van biologische melk levert in Denemarken – Europees koploper in dit marktsegment - fors in.

Het afgelopen jaar is 12 miljoen liter minder verkocht, blijkt uit gegevens van zuivelbedrijf Arla.

De laatste maanden is de dalende trend bovendien versneld, stelt het bedrijf vast. Door de sombere economische ontwikkeling is de consument sterker gaan beknibbelen. Het prijsverschil met gangbare melk is als gevolg van een prijsoorlog tussen de supermarkten bovendien groter geworden. De winkelprijs van biologische melk daalde namelijk niet mee.

Vooralsnog heeft dit geen gevolgen gehad voor de prijs die Arla aan de boeren uitbetaalt. De prijs is deze maand zelfs nog een fractie hoger dan in september. Hij steeg naar €38,74 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Zo wanneer onze eigen portemonnee pijn heeft, verandert dat de visie van inkoop BOBJE verklaar jij dit eens?

 • schoenmakers1

  zijn de denen nou zoveel slimmer als de nederlanders, lijkt er wel op want biologisch heeft geen enkele meerwaarde, het enigste dat er meer mee is, is de uitstoot van schadelijke gassen

 • B bob

  Onzin Schoenmakers1 , waarom zou een Biologische koe meer methaan produceren ?

 • jocox

  Feitelijk is het van de dolle dat er een onderscheid is van biologisch en niet biologisch. In mijn jeugd was alles biologisch
  Hoe grootschaliger de boel werd hoe beroerder de kwaliteit ; kennelijk neemt de grootgrutter ( AH, Jumbo, Super Unie etc) een lage inkooppprijs prevaleren boven een gezond product .Let wel een gezond product dient wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemend aan de consumnet te worden aangeboden.Heaals gaan we de andere kant op ; 2 % korting afdwingen bij AH inkoop is het meest recente voorbeeld daarvan.

 • Mozes

  Jocox, uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er qua gezondheid geen verschil is tussen biologisch en gangbaar. Dat biologisch als gezonder wordt beleeft is zuiver psychologisch.

 • leo,s vriend

  Sorry dat ik voor mijn beurt reageer,biokoeien vreten meer ruwecelstof door de andere voerkwaliteit in het biologische en rc geeft oa methaan.
  Dat had jij kunnen weten Bob

 • politiek

  Sorry Menkhorst en Mozes. Alom bekend is dat de ,,industriekoeien,, minder lang meegaan . Minder lactaties dus. De opfokperiode vanaf geboorte tot melkgift dient verekend te worden over die zeer korte periode van melkgeven i.v.m. slijtage koe. Bij biologisch gaat het gezonder , veiliger , ook minder milieubelastend per liter melk. Je moet wel alle kosten/opbrengsten meenemen in berekening. Dit nog losstaand van het gegeven dat biologische melk veel gezonder is als die industriemelk voor de consument. Denk aan gezondheidskosten voor de mens.

 • Bison

  Hedendaagse melkkoeien zijn niet anders dan lopende melk fabrieken.
  Een gratenpakhuis met een groot uier,voer omzetten in een plas wit water is al dat ze doen
  Eigenlijk ook blatante dierfoltering te noemen,geen wonder dat ze maar een korte levensduur hebben!

 • jan1966

  Hahaha Bison die koeien die jij schetst komen vooral voor op biologische bedrijven waar de koeien niet volgens de norm gevoerd kunnen worden omdat de dieren de hele dag van die stengels moeten vreten waar bijna niks in zit.
  Het valt me erg tegen dat de 'idealisten' zo snel van biologische melk afstappen maar het wordt ook hier weer glashelder, idealen mogen, zolang ze maar geen geld kosten, wat een hypocriete bende die natuur en milieu liefhebbers

 • B bob

  Mts menkhorst, probeer je mij nu te vertellen dat Biologische koeien door het menu meer methaangas produceren dan Reguliere koeien. Het grootste verschillen tussen deze twee sectoren zijn nog de leefomstandigheden, medicatiegebruik en het verbod op chemie tijdens de voederproductie. Vooral de microbiologische balans van de pensinhoud heeft invloed op de methaanproductie en elke boer kan daar zelf veel aan verbeteren zonder een onderscheid te maken tussen sectoren.

 • B bob

  Jan 1966, eigenlijk zijn alle mensen menselijk zodra ze gierig gedrag vertonen en elk mensch gaat voor zijn eigen geluk. Ook wij veehouders zijn in dat opzicht geen haar beter dan de bekakte consument in Wassenaar.
  Politiek heeft op het gebied van de melkveehouderij een erg goed inzicht!

 • B bob

  Mozes, ik zet mijn gezin graag eeb biologisch glas melk voor aangezien ik dan de zekerheid heb dat er geen antibioticaresten en bijvoorbeeld melanine en dergeijke in zit. Qua smaak en voedzaamheid zijn ook voordelen aan te tonen dus ik blijf gewoon Biologisch Bewust en laat de troep over voor de SHEEPLE

 • Mozes

  B bob, biologische melkveehouders mogen geen droogzetters gebruiken. Daardoor komt uierontsteking en daarmee antibiotica gebruik TIJDENS de lactatie meer voor dan bij gangbare melkveebedrijven. Met biologische melk hebt u dus meer kans op antibiotica resten dan in gangbare melk.
  Verder wil ik er nogmaals op wijzen dat in meerdere onderzoeken is aangetoond dat er geen verschil is qua gezondheid en smaak tussen gangbare melk en biologische melk. Ter vergelijking: ik sprak eens iemand die mij kon vertellen dat de melk die vroeger met de hand gemolken werd beter smaakte dan de melk die met een melkmachine gemolken werd! Dit is dus zuiver inbeelding.

 • B bob

  Ik hecht niet zoveel waarde aan de door de reguliere markt verspreide anti biologische Sector onzin mozes . Dat is meer jouw ding . iedereen kan bij de onderzoekswereld elk onderzoeksresultaat kopen en de reguliere sector heeft het meeste geld hiervoor .
  De Biologische sector is heel bewust bezig met het antibioticagebruik en heeft lange wachttijden in geval van medicatiegebruik . Probeer dus geen leugens te verkopen aan een Biologische veehouder die wel beter weet .

 • Mozes

  Een biologische veehouder die niet beter wil weten.

 • fpklessens

  Mozes vraag de dierdagdoseringen in de bio melkveehouderij eens op,die zijn de helft lager hoor

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.