Rundveehouderij

Nieuws 1735 x bekeken 2 reacties

CDA wil actie voor behoud emissie-arme vloer op RAV-lijst

Den Haag – CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft Kamervragen gesteld over de problematiek rondom emissie-arme vloeren bij melkveebedrijven. Geurts roept staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu op om actie te ondernemen om te voorkomen dat emissie-arme stalvloeren van de Regeling Ammoniak Veehouderij-lijst (RAV) worden geschrapt.

De belangenorganisatie Cement en Beton vindt dat de regels voor toelating op de RAV-lijst moet worden aangepast, omdat de stalvloeren anders van de lijst dreigen te verdwijnen. Dit komt omdat de resultaten van de vloeren op onvoldoende locaties worden gemeten. Ontwikkelaars van vloeren zijn huiverig voor het kostbare en ingewikkelde emissie-onderzoek van de vloeren vanwege de kosten en het risico dat concurrentie het systeem gaat kopiëren.

Geurts vraagt Atsma welke actie hij gaat ondernemen om  zoveel mogelijk proefstallen te meten voor 2013. Hij doet daarbij de suggestie gebruik te maken van de resultaten van het Mosquera onderzoek uit 2011. Uit de eerste metingen van de proefstallen blijkt de reductie van ammoniakuitstoot 20 tot 40 procent lager dan de metingen in het Mosquera-rapport.

Laatste reacties

  • B bob

    De belangenorganisatie cement en beton zou ook aan het belang van Moeder natuur moeten denken. De fabrikanten zelf hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en zouden niet krampachtig aan de patenten moeten vasthouden in een tijd dat veel boeren graag een aanpassing willen in de stal maar het niet haalbaar is . Zou het onder licentie toestaan van kopieeren een optie zijn .

  • Base

    Is dit niet één verhaal wat door bepaalde fabrikanten de lucht in wordt gegooit. Om zo de onrust op de markt gezet wordt. Want de fabrikant betaald niet de ketting van de vloer.wij als boeren moeten dat betalen. Dus wat wordt hier over gepraat. Dat is alleen maar dat de één fabrikant uit het oosten van het land zich niet veilig genoeg voelt en vandaar uit rare dingen gaat zeggen. Kan me voorstellen als zijn vloer als glad beschouwt wordt zoals bij me buurman in Weer.. Dus moet je wel andere wegen bewandelen om zo je zijn te krijgen. Dit is pure volksver

Of registreer je om te kunnen reageren.