Rundveehouderij

Nieuws 2700 x bekeken 2 reacties

Bezorgdheid over hardnekkig slinkende Zweedse melkveehouderij

Stockholm- Het aantal melkveehouders in Zweden is onder de 5000 gezakt naar 4992 ondernemers. Dat meldt melksectororganisatie Svensk Mjölk.

De afgelopen 10 jaar is sprake geweest van een halvering. In 2002 telde de sector nog 10.500 ondernemers. Svensk Mjölk toont zich bezorgd over de ontwikkeling. Volgens de organisatie bevindt de Zweedse melkveehouderij zich in een diepe crisis. Daarvoor zijn als oorzaken aan te wijzen de hoge kapitaaleisen en de zware internationale concurrentie. "Vandaag wordt meer dan de helft van alle in Zweden geconsumeerde kaas geïmporteerd", licht chef bedrijfsontwikkeling Jakob Söderberg toe. Het dalende aantal melkveehouders is niet puur een kwestie van schaalvergroting bij de overblijvende veehouders. De sector heeft ook moeite om de productie op peil te houden.

Laatste reacties

  • agratax2

    Weer een gevolg van de vrije wereld markt, waar de Zweden zich terecht zorgen over maken. Na de auto industrie nu de melkveehouderij die concurrentie niet aan kan en langzaam teloor gaat. Niet bepaalt een perspectief vol vooruitzicht om de crisis te over winnen op korte termijn.

  • B bob

    Voor een gedeelte is dit het effect van schaalvergroting/overname's en voor een deel het gevolg van het ontbreken van een opvolger. De vraag naar zuivelproducten is alleen maar toegenomen. Voor de volledigheid zou in dit artikel moeten staan in hoevere de productie is afgenomen/toegenomen!

Of registreer je om te kunnen reageren.