Rundveehouderij

Nieuws 255 x bekeken

Yoghurtmaker Müller neemt Brits Wiseman over

Glasgow – De Duitse yoghurtfabrikant Theo Müller Group neemt de Britse zuivelonderneming Robert Wiseman over.

Müller betaalt ruim 335 miljoen voor het aan de Londense beurs genoteerde Wiseman Wiseman moest eind vorige week inderhaast meedelen dat het met levensmiddelenconcern Müller over een overname aan het praten was nadat de aandelenkoers opeens met ruim 20 procent omhoog ging.

Het in Schotland gevestigde zuivelbedrijf heeft daarop maandagochtend laten weten dat inderdaad overeenstemming is bereikt. De overname wordt in de praktijk geregeld door de Britse dochter, Müller Dairies UK, dat al sinds 1987 met een eigen yoghurtfabriek in het land aanwezig is en daar ook marktleider is op het gebied van kleinverpakkingen yoghurt.

Het kort na de oorlog opgerichte Robert Wiseman is met een marktaandeel van 30 procent de grootste leverancier van verse melk in Groot-Brittannië. Het bedrijf beschikt over zes fabrieken met een gezamenlijke capaciteit van 2 miljard liter per jaar. De melk wordt daarbij geleverd door ruim 1.000 boeren. Over het boekjaar tot 1 april 2011 meldde Wiseman een omzet van 1,1 miljard euro met bijna 5.000 werknemers. Over de eerste helft van het lopende boekjaar meldde Wiseman een winstdaling met ruim 40 procent.

De familie Wiseman, die 35 procent van de aandelen in handen heeft, heeft die inmiddels aangeboden. Bestuursvoorzitter Robert Wiseman: ”De combinatie van Müller en Wiseman is sterk gerechtvaardigd uit commercieel en strategisch oogpunt. Hiermee ontstaat een leidende geïntegreerde zuivelonderneming in Groot-Brittannië, met elkaar aanvullende posities in de markten voor yoghurt, toetjes in potjes en verse melk.”

De Müller-groep heeft een omzet van 2,2 miljard euro. Voor topman Heiner Kamps biedt de overname “een aantrekkelijke strategische stap om een nieuw marktsegment in Groot-Brittannië te betreden.” ”Dit schept belangrijke mogelijkheden waar de leveranciers, klanten, consumenten en werknemers van kunnen profiteren.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.