Rundveehouderij

Nieuws 242 x bekeken

Veepro: importstop prematuur

Zoetermeer - De importstop die Rusland heeft ingesteld voor levende runderen in verband met het Schmallenberg-virus is erg prematuur.

Dat vindt directeur Reinoud van Gent van vee-exportorganisatie Veepro. Van Gent wijst erop dat het aantal dieren waar het virus bij is vastgesteld nog klein is en dat er op dit moment geen virusverspreiding is omdat er geen knutten actief zijn. “De veterinaire omstandigheden veranderen niet de komende tijd”, zegt Van Gent.

Veepro hield er rekening mee dat Rusland de grens zou sluiten. “Maar ik had er goede hoop op dat deze overweging nog niet zou worden genomen”, zegt Van Gent. Hij noemt de importstop niet alleen schadelijk voor de Nederlandse vee-export, maar ook voor de ontwikkeling van de Russische zuivelsector. “Ze hebben daar het Nederlandse fokvee heel hard nodig.”

Vorige week werden nog runderen vanuit Nederland naar Rusland geëxporteerd. Dat is volgens Veepro zonder problemen verlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.