Rundveehouderij

Nieuws 242 x bekeken

Schmallenberg-virus moeilijker aan te tonen bij runderen

Doetinchem – Het Schmallenberg-virus is lastiger aan te tonen bij kalveren dan bij lammeren. Ook worden er steeds meer misvormde kalveren gemeld.

Dat het virus moeilijker aan te tonen is bij kalveren heeft te maken met de langere drachttijd van runderen in vergelijking met schapen. ”Bij runderen is de infectieperiode van het virus tot aan de geboorte langer dan bij schapen. Hierdoor is de kans dat het virus in de ongeboren vrucht afbreekt en wordt afgescheiden (middels de lever en nieren) door het moederdier groter. Het kalf is dan wel misvormd maar het virus is niet meer aan te tonen”, zegt Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Hetzelfde wordt gezien bij het verwante Akabane-virus in Azië en Australië. Dit virus is ook moeilijker aan te tonen in kalveren dan in lammeren.

De kalveren die zijn geïnfecteerd worden wel met antistoffen geboren. Zodra er een test voor antistoffen beschikbaar is kan er met zekerheid worden gezegd of ze het virus bij zich hebben gehad. Tot die tijd worden de kalveren op dezelfde manier onderzocht op het virus als de lammeren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt steeds meer meldingen van misvormde kalveren binnen. In de afgelopen tien dagen zijn er 22 runderbedrijven bijgekomen waar misvormde kalveren zijn geboren. Op dit moment hebben 86 runderbedrijven misvormde kalveren naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gestuurd. Het virus is bij geen enkel Nederlands kalf aangetoond.

Het Duitse veterinaire instituut (FLI) heeft het Schmallenberg-virus begin januari vastgesteld bij een doodgeboren kalf. Dit is vooralsnog het eerste geval van het virus bij kalveren.

De gezondheidsdienst in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen verwacht dat in de komende maanden 15 tot 20 procent van de kalveren met het Schmallenberg-virus worden geboren. Voor Nederland zijn nog geen uitspraken gedaan hoeveel misvormde kalveren we de komende tijd kunnen verwachten. ”Ervan uitgaande dat de meeste runderen in de herfst zijn besmet, verwacht ik een piek in het aantal misvormde kalveren in februari”, aldus van der Poel.

Of registreer je om te kunnen reageren.