Rundveehouderij

Nieuws 365 x bekeken

Russen hebben genoeg van Oekraïense ’nepkaas’

Moskou – Oekraïne was jarenlang een van de grootste kaasexporteurs naar Rusland, samen met Wit-Rusland. Sinds kort is de Russische liefde voor Oekraïense kaas aan het tanen. Reden: er blijkt steeds meer palmolie in te zitten.

Russische en Oekraïense media maken gewag van een heuse kaasoorlog tussen beide buurlanden. Sinds de Russische consumentenbond en de staatscontrolediensten de vinger legden bij het feit dat de Oekraïense melkproductie al jaren niet meer stijgt, maar de kaasproductie en -export wel, is het hek van de dam. Toen vervolgens ook werd vastgesteld dat in veel Oekraïense kaassoorten plantaardige vetten werden gevonden, was het hek van de dam. De Russische pers spreekt inmiddels van ’schandaalkaas’ of ’belazerkaas’ uit Oekraïne.

De ophef past voor een deel binnen het gangbare patroon van Russisch-Oekraïense handelsruzies. Als Oekraïne weer eens te weinig voor het Russische gas heeft betaald, volgt een Russische strafmaatregel. Nu dreigt Rusland dus met een importverbod voor Oekraïense kaas omdat deze niet aan de kwaliteitsstandaarden zou voldoen.

Voor de Oekraïner en voor de Russische consumenten kan dit een probleem worden, want er is steeds meer behoefte aan kaas. Voor de EU is het misschien weer een nieuwe kans. De laatste tijd stokte de export van Europese kaas naar Rusland wat, maar inmiddels sijpelen weer berichten door over een toenemende belangstelling voor Goudse en Edammer kaas uit onder meer Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.