Rundveehouderij

Nieuws 316 x bekeken

Productie en export kazen marginaal lager in 2011

Woerden – De productie van kaas in Nederland komt over 2011 zo’n 3.000 ton lager uit dan de 753.000 ton van 2010. De export daalt met zo’n 10.000 ton naar 530.000 ton. De import komt waarschijnlijk zo’n 1.000 ton hoger uit dan in 2010 en bereikt 203.000 ton.

Deze verwachting sprak voorzitter van de Stichting Nederlandse Zuivelbeurs Ben Wevers uit op de nieuwjaarsbeurs in Woerden. Globaal gezien is 2011 een stabiel jaar geweest voor de kaasproductie. Over omzet- en marge-ontwikkeling liet Wevers zich niet uit.

Hij signaleerde wel een toenemend aantal handelsgeschillen in de kaasbranche. De Stichting Nederlandse Zuivelbeurs houdt zich primair bezig met het opstellen van handelsvoorwaarden voor de kaashandel en zorgt ook voor arbitrage bij handelsgeschillen. De laatste jaren valt daarbij op dat de arbitragecommissie steeds vaker in actie moet komen. Dat komt volgens de organisatie vooral door een toename van het aantal geschillen in de internationale sfeer.

Binnen de Nederlandse kaashandel zelf is dat niet het geval. Ook duurt de afhandeling van geschillen langer. De aard van de geschillen verandert overigens nauwelijks. Vrijwel altijd gaat het over de prijs en/of de kwaliteit van de verhandelde kaas.

Wevers sprak ook de hoop uit dat in 2012 eindelijk echte Gouda- en Edam Holland-kazen op de markt gebracht kunnen worden. Deze kazen mogen al sinds meer dan een jaar worden geproduceerd, maar de producenten, handelaren en afnemers zoals de supermarkten, kunnen het er onderling niet over eens worden onder welke voorwaarden de beschermde kazen op de markt zullen worden gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.