Rundveehouderij

Nieuws 280 x bekeken

Plus tweede keten met faire chocolademelk in schap

Ingen – Na de introductie van de faire chocolademelk van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Max Havelaar in C1000-winkels, ligt de chocolademelk nu ook bij Plus-supermarkten in de schappen. In totaal verkopen nu zo’n 600 winkels het product.

Om hoeveel melk het gaat wil NMV nog niet zeggen. Volgens NMV-vicevoorzitter Dirk Jan Schoonman is dat omdat het project nog steeds in de beginfase zit.

Naast de C1000 en Plus-winkels verkopen ook enkele Jumbo en AH-franchisenemers de chocolademelk. Zij nemen de melk af van een aparte groothandel. De drie grote inkooporganisaties van Ahold, Jumbo en Superunie, waaronder ook Plus valt, hebben 90 procent van de markt in handen en stellen scherpe prijseisen.

De grote supermarktketens zelf staan ook niet direct te springen om de faire chocolademelk in hun schappen op te nemen. Het gaat hun vooral om een lagere inkoopprijs dan de Faire Trade-gedachte. Schoonman erkent dat het NMV-product last heeft van een strijd tussen FrieslandCampina en Arla Foods om de schapruimte. ”Daarbij verkopen ze hun verse melk onder de kostprijs. Voor ons is het daardoor extra lastig om er tussen te komen”, stelt Schoonman.

De faire melk wordt niet fysiek door de deelnemende veehouders geleverd. Zij blijven gewoon hun melk aan hun eigen afnemer leveren. Zuivelverwerker Vecozuivel produceert van zijn eigen melk de faire chocolademelk. Van de meeropbrengsten van de chocolademelk krijgen de deelnemende veehouders een vergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.