Rundveehouderij

Nieuws 235 x bekeken

Ombudsman start onderzoek naar klachten Q-koorts

Den Haag – De nationale ombudsman stelt een onderzoek in voor betere behandeling en acceptatie van Q-koortspatiënten.

Aanleiding is een reactie van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op een brief van de ombudsman waarin ze aangeeft geen uitzonderingen te willen maken voor bepaalde gevallen van Q-koortspatiënten. De minister geeft aan dat ze op basis van bestaande regels niks voor de patiënten kan betekenen. De brief was gestuurd nadat de patiëntenvereniging voor Q-koorts patiënten (Q-uestion) de Ombudsman had ingeschakeld om als vertegenwoordiger op te treden richting de politiek.

De ombudsman is niet blij met de reactie van minister Schippers. ”Er wordt te veel gewezen op bestaande regels. Wij vinden dat in het geval van Q-koorts het per geval bekeken moet worden. Er wordt veel te juridisch met de kwestie omgegaan”, aldus en woordvoerder van de ombudsman.

Michel van den Berg, voorzitter van Q-uestion is blij dat er nu een officieel onderzoek komt. De komende twee weken wordt de inhoud van het onderzoek verder bepaald. Klachten die Q-uestion heeft verzameld vormen de grondslag van het onderzoek. ”Veel Q-koortspatiënten zijn het slachtoffer van een falende overheid. We hopen dat dit onderzoek kan bijdragen aan een betere afwikkeling en genoegdoening van de patiënten”, aldus van den Berg.

In Nederland bestaat de Q-koortspatiëntengroep uit 4.500 mensen. Hiervan hebben 900 patiënten nog te maken met gezondheidsklachten. Q-koorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. De ziekte kan van dieren op mensen overgaan. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.