Rundveehouderij

Nieuws 319 x bekeken

Nieuw Zeelandse landbouwlobby vreest verkoop mega-zuivelbedrijf aan Chinezen

Wellington – Een bod van een Chinese investeerder op een mega-melkveebedrijf in Nieuw Zeeland beroert de gemoederen in de Nieuw Zeelandse landbouw enorm.

De landbouwlobby vreest dat regeringsbureau Overseas Investment Office (OIO) zal bezwijken onder politieke druk om het Chinese bod te aanvaarden. Daarmee zou de melkvee-onderneming met 10.000 hectare grond overgaan in buitenlandse handen. De onderneming, bekend als de Crafar Farms, verkeert al twee jaar in staat van faillissement, maar is nog altijd niet verkocht. Een bod van een in Hong Kong gevestigd Chinees bedrijf is afgewezen, een bod van het Chinese Shanghai Pengxin wordt nog altijd in beraad gehouden. Het is al ruim 9 maanden geleden dat het bod van dit bedrijf binnenkwam, maar een besluit erover werd alsmaar niet genomen. Nu lijkt een definitief oordeel aanstaande.

Helder is dat het bod van Shanghai Pengxin, een door de Chinese overheid gesteunde investeerder, het bod van alle andere geïnteresseerden verre overtreft. Het wil 200 miljoen Nieuw Zeelandse dollars neertellen voor de Crafar Farms, terwijl een groep Nieuw Zeelandse investeerders en boeren niet verder komt dan 171,5 miljoen dollar.

Toch moet het bod van de Crafar Farms Purchase Group serieuzer worden genomen dan het bod van de Chinezen, zeggen woordvoerders van het Nieuw Zeelandse consortium. Zij hebben de vereiste kennis van de landbouw en zuivel, zoals in de verkoopvoorwaarden van de Crafar Farms is opgenomen, zeggen ze. De Chinezen zouden alleen maar een groep investeerders zijn met veel geld, maar geen kennis van de landbouw. Ze zouden ook een onrealistisch hoog bod bieden. Dat het OIO geen inzicht wil bieden aan de voorwaarden die het aan het bod van de Chinezen heeft gesteld, voedt het wantrouwen van de Nieuw Zeelanders alleen maar dat de Nieuw Zeelandse overheid bezig is te zwichten onder Chinese druk. Ze worden nog verder gesterkt in hun opvatting door berichten dat de Chinese ambassade zich ook met het Chinese bod op de Crafar Farms is gaan bemoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.