Rundveehouderij

Nieuws 271 x bekeken

NBHV: Rusland houdt grenzen langer dicht

Zoetermeer - De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) vreest dat Rusland de grenzen voor fokvee uit Nederland langer dan enkele weken gesloten houdt.

Staatsecretaris Henk Bleker verwacht dat de importstop van de Russen slechts enkele weken gaat duren. "We delen in het optimisme van de staatssecretaris, maar vrezen dat het langer gaat duren", aldus NBHV-voorzitter Piet Thijsse. De ervaring leert volgens hem dat landen hun grenzen snel kunnen sluiten, maar dat het openen van de grenzen vaak een langdurig proces is.

Thijsse verwacht dat de prijzen van gebruiksvee in Nederland gaan dalen. De angst bestaat dat ook andere landen hun grenzen voor Nederlandse fokvaarzen, naar aanleiding van het Schmallenberg-virus, sluiten. "Ook Egypte heeft de grenzen gesloten", aldus Thijsse.

De knutten, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het Schmallenberg-virus, zijn op dit moment niet actief. Daarom is er in de ogen van de NBHV nu zeker geen reden op de grenzen te sluiten. "Het virus levert geen gevaar voor de volksgezondheid op en van nieuwe besmettingen is geen sprake."

De NBHV en exportorganisatie Veepro hebben hun leden opgeroepen uit voorzorg geen dieren van Schmallenberg verdachte bedrijven te exporteren. Gehoopt wordt dat met deze oproep meer exportschade kan worden voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.