Rundveehouderij

Nieuws 760 x bekeken

Koeienuiers steeds vaker onnodig afgekeurd

Zoetermeer/Den Haag – Door ambtelijke regelzucht moeten meer koeienuiers bij de slacht worden afgekeurd voor humane en dierlijke consumptie.

Reden is dat de wachttijd van een toenemend aantal droogzet-middelen niet meer is gebaseerd op residu in de uier, maar in het vlees. Dit vloeit voort uit een afspraak tussen diergeneesmiddelfabrikanten en Europese organen.

In 2010 waren nog maar drie middelen waarvoor de wachttijd niet is gebaseerd op de uier, nu is het aantal middelen waarvoor dit geldt al opgelopen tot acht stuks, zo meldt het Productschap Vee en Vlees.

Voor melkveehouders is dit geen goed nieuws, omdat ze hierdoor minder geld voor hun slachtkoeien beuren. Uiervlees brengt niet heel veel op, maar als het kan worden gebruikt voor dierlijke consumptie (petfood) is dat gunstiger dan wanneer de uiers naar de destructie moeten.

Normaal gesproken geldt na gebruik van droogzet-penicilline een wachttijd van zestig dagen, die moet worden aangehouden tussen inzet van het middel en verkoop van de koe aan de slachterij. Daarna kan de uier nog worden benut. Bij gebruik van middelen zonder wachttijd voor residu in de uier, wordt bij de slacht de uier standaard afgekeurd.

Voor een deel van de middelen die nu worden verkocht zonder wachttijd voor residu in de uier, is informatie over die wachttijd overigens wel gewoon beschikbaar. De Europese etiketteringsvoorschriften staan het echter niet meer toe om die wachttijd te vermelden en dus destructie van de uiers te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.