Rundveehouderij

Nieuws 193 x bekeken

Ierse minister waarschuwt voor superheffing

Dublin – De Ierse minister voor landbouw Simon Coveney waarschuwt de melkveehouders in zijn land voor overschrijding van het melkquotum.

Coveney meldt dat Ierland voor botervet gecorrigeerd eind december 0,08 procent onder het nationale quotum zat. In november was dat nog 0,41 procent boven het quotum, maar eind 2010 kwam de nationale melkproductie 1,87 procent onder het quotum uit.

In het vorige melkjaar kon Ierland slechts op het nippertje aan een superheffing ontkomen. ”Ondanks een lichte afzwakking sinds de zomer bleef de melkproductie tot eind november boven het quotum. Dankzij de maatregelen die boeren en hun cooperaties hebben genomen, zaten we eind van het jaar net onder het quotum,” aldus de minister.

Volgens Coveney kan de superheffing ernstige financiële gevolgen hebben voor de getroffen boeren.’ ”Ik heb alle begrip voor de frustraties van de boeren die hun bedrijf willen uitbreiden vooruitlopend op de periode na 2015. Maar het is duidelijk dat het quotum-systeem tot 2015 blijft bestaan. Elke expansie moet dan ook parallel lopen met de geleidelijke toename van het quotum en de afschaffing ervan in april 2015.”


Of registreer je om te kunnen reageren.