Rundveehouderij

Nieuws 264 x bekeken

'Het is vijf voor twaalf'

Wittewierum – Aan de overkant van de weg worden twee melkveebedrijven geëvacueerd. Melkveehouder Jan Hofsteenge in Wittewierum heeft nog geen bericht gehad dat hij zijn 160 melkkoeien moet verplaatsten. “Maar het is vijf voor twaalf.” Het jongvee en de droge koeien heeft hij uit voorzorg al geëvacueerd naar het nabijgelegen Overschild.

De melkwagen van FrieslandCampina rijdt net het erf af, en heeft de laatste melk opgehaald. Deze ochtend werd Hofsteenge om 9 uur door de ME geïnformeerd. Binnen een half uur moesten bewoners het gebied verlaten. Zolang er geen bericht is dat de koeien ook weg moeten blijven hij en zijn familie op het bedrijf. Zeven man sterk staan ze klaar om het melkvee, indien nodig, te evacueren. Een plek om het vee te stallen en te kunnen melken is al geregeld. Hofsteenge is erg blij met familie en vrienden die hun hulp hebben aangeboden.

“Het blijft toch een kleine verrassing”, zegt Hofsteenge. In de buurt was bekend dat de dijk slecht was, maar dit hadden toch maar weinig bewoners verwacht. De laatste keer dat het gebied onder water stond was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De dijk is in de afgelopen jaren zelfs nog aangepakt. “Bomen in de buurt van de dijk zijn gekapt, en ook de beschoeiing aan de binnenkant van de dijk is aangepakt.” Als de koeien weg moeten heeft dat zeker inkomstenderving tot gevolg. “De dieren hebben stress en moeten wennen aan een andere omgeving. Dat leidt tot productieverlies.”

Door het gebied rijden veel veewagens. Er bevinden zich in de buurt verschillende melkveebedrijven met meer dan 100 melkkoeien. In Ten Boer staan nog meer veewagens, en brandweerwagens te wachten. Het gebied langs het Eemskanaal is door de politie afgesloten. Als de dijk het begeeft komt het water hier naar verwachting anderhalve meter hoog te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.