Rundveehouderij

Nieuws 222 x bekeken

'Grote rol PZ in ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij'

Scheveningen – Het Productschap Zuivel (PZ) heeft in haar 56-jarige bestaan een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse zuivelsector.

De hoogwaardige kennisinfrastructuur die Nederland kent is mede door het productschap mogelijk gemaakt. Dat zegt de afgetreden voorzitter van het Productschap Zuivel Geert Koopstra op persoonlijke titel tijdens zijn afscheidstoespraak in het Kurhaus in Scheveningen. Het is voor hem duidelijk dat het PZ in de huidige vorm zal ophouden te bestaan.

In de afgelopen jaren heeft het PZ volgens hem veel betekend op het vlak van innovatie, duurzaamheid, arbeid en dierziektebestrijding. "Jaarlijks wordt er via het PZ 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek gericht op de primaire sector. Andere EU-landen zijn jaloers op dit instrument”, aldus Koopstra. In Brussel wordt volgens hem zelfs overwogen soortgelijke organisaties op te richten. Hij begrijpt dan ook niet dat deze boodschap, en het feit dat het instrument een breed draagvlak in de sector heeft, in Den Haag niet lijkt aan te komen.

Koopstra ergert zich aan een gebrek aan kennis en verkeerde interpretaties. Ook kan hij niet begrijpen dat een deel van de kabinetsplannen voor de productschappen als lastenverlichting wordt gepresenteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.