Rundveehouderij

Nieuws 270 x bekeken

'Geen paniek over Schmallenberg Groot-Brittannië'

Londen – ”De Britse schapensector is bezorgd over het Schmallenberg-virus, vooral nu het lammerseizoen eraan zit te komen. We weten niet hoe ver het al is verspreid, maar we denken dat er weinig risico is tot het knuttenseizoen weer aanbreekt. Er is echter zeker geen reden voor paniek.” Dat zegt directeur Phil Stocker van de National Sheep Association, de bond van Britse schapenhouders.

Groot-Brittannië is het grootste schapenland van Europa met alleen al in Engeland 14,3 miljoen schapen en lammeren. Eerder deze week werden in het oosten en zuidoosten van het land de eerste gevallen van Schmallenberg bij schapen geconstateerd.

Omdat dat regio’s zijn die langs de Noordzee liggen, stellen Britse veterinaire deskundigen dat het virus door vanuit andere Europese landen overgewaaide vliegjes is overgebracht. Om die reden denken ze ook dat het virus zeker al sinds de late zomer of de herfst in Engeland rondwaart. Dat zou ook overeenkomen met het feit dat de incubatietijd van Schmallenberg vijf maanden lijkt te zijn.

De diergeneeskundige dienst AHVLA verwacht de komende tijd zeker meer meldingen en heeft daarom de waakzaamheid en monitoring een stap opgevoerd. Tot nu toe geldt echter ook in Groot-Brittannië geen meldingsplicht en worden voor bedrijven waar een besmetting wordt geconstateerd ook geen beperkingen van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.