Rundveehouderij

Nieuws 555 x bekeken

Evacuatie melkvee tot laat in de avond

Ten Post - Veewagens hebben vrijdag tot laat in de avond vee uit het door water bedreigde gebied bij Woltersum geëvacueerd.

Het vee van twaalf bedrijven is geëvacueerd, in totaal 3.000 stuks. Het gaat hoofdzakelijk om melkvee, maar er zijn ook schapen en paarden bij. Dat zegt Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord in Groningen.

Zaterdagochtend is het relatief rustig. Af en toe rijdt er een boer het gebied in om het nodige voer voor zijn koeien op te halen. De veewagens staan nog steeds paraat. Er zijn nu nog 1.300 stuks vee van zes boeren in het gebied. In de loop van de zaterdag wordt bekeken of dit kan blijven, of alsnog moet worden weggebracht.

Het water is het Eemskanaal is flink gezakt, maar het gevaar is volgens de autoriteiten nog niet geweken. Bewoners mogen nog niet terug het gebied in. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hebben volgens het Dagblad van het Noorden in de nacht van vrijdag op zaterdag meer dan 33 miljoen kubieke meter water kunnen spuien in de Waddenzee. Daardoor is het waterpeil in de provincie aanzienlijk gedaald.

RTV Noord meldt dat de F16 die gisteren de dijken inspecteerde geen nieuwe zwakke plekken heeft ontdekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.