Rundveehouderij

Nieuws 829 x bekeken

Een op de zeven heeft robot

Dronten – Bijna een op de zeven melkveebedrijven melkt met een automatisch melksysteem. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) in Dronten.

In 2011 zijn er 334 bedrijven met een melkrobot bij gekomen. Dat brengt het totaal op 2.586 bedrijven. De melkrobotbedrijven hebben gemiddeld 1,56 melkboxen.

De populariteit van de melkrobot is ook terug te vinden in het overzicht van de nieuw opgeleverde, gerenoveerde of uitgebreide melkinstallaties. Daar neemt het automatisch melksysteem eenderde van het totaal voor zijn rekening.

De draaimelkstallen nemen ook nog steeds in aantal toe. In 2011 zijn er iets meer dan 700 bedrijven met een draaimelkstal. Ook de zij-aan-zij stallen zijn in aantal flink toegenomen. Toch is daar het exacte groeipercentage moeilijker aan te geven omdat KOM heeft besloten de x-graden stallen (meestal variërend tussen 50 en 70 graden) niet meer als visgraatmelkstal aan te merken, maar als zij-aan-zij stal te noteren.

Verder heeft KOM dit jaar voor het eerst de swing-overstallen benoemd. Afgelopen jaar zijn er 32 melkstallen van dit type in gebruik genomen en in totaal werken nu 156 bedrijven met een swing-over.

Of registreer je om te kunnen reageren.