Rundveehouderij

Nieuws 218 x bekeken

Economische vooruitzichten bedreigen Arla's groeiambities

Aarhus – De groeidoelstelling van Arla om over drie jaar een omzet te draaien van 10 miljard euro, wordt gezien de matige economische vooruitzichten voor Europa een reusachtige uitdaging. Die kan niet worden behaald zonder meer coöperatieleden/leveranciers.

Dat erkent directietopman Peder Tuborgh van het Scandinavische zuivelconcern in het Deense zuivelvakorgaan Mejeri.

Om het doel te halen, moet het concern de omzet in de jaren 2012/2015 met ruim 3 miljard euro zien op te krikken, in een situatie waarbij het bedrijf 80 procent van de huidige omzet haalt in Noord-Europa. Dat is de regio waar onze leveranciers en de grondstof zich nu eenmaal bevinden, aldus Tuborgh. Als Arla hier moet inleveren is dat volgens Tuborgh levensgevaarlijk.

Het risico op achteruitgang is echter sterk aanwezig, want de concurrentie is bikkelhard en de Zweedse melkveehouderij levert steeds minder. Tuborgh: ”Daarom was de fusie met Hansa Milch begin vorig jaar ook een doorslaggevende zaak. Daarmee hebben we de deur geopend voor nieuwe leden/leveranciers op nieuwe markten. We kunnen alleen groeien door het aantal leden/leveranciers te vergroten. Als we dat niet willen, gaan we langzaam dood.”

Arla nam vorig jaar ook het middelgrote zuivelbedrijf Milko in Zweden en in Zuid-Duitsland kaasmaker Allgäuland Käseren over. De leveranciers van Allgäuland zijn echter geen coöperatieleden geworden, maar contractleveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.