Rundveehouderij

Nieuws 200 x bekeken

Deskundigen verwachten veel Schmallenberg zonder verschijnselen

Brussel – Het Schmallenberg-virus heeft waarschijnlijk veel meer dieren geïnfecteerd dan de dieren die klinische verschijnselen vertonen. Dat verwachten deskundigen die deze week in Brussel overleg hebben in het permenent comité voor voedselveiligheid en diergezondheid (Scofcah).

Brussel – Het Schmallenberg-virus heeft waarschijnlijk veel meer dieren geïnfecteerd dan de dieren die klinische verschijnselen vertonen. Dat verwachten deskundigen die deze week in Brussel overleg hebben in het permanent comité voor voedselveiligheid en diergezondheid (Scofcah).

Ze baseren zich hierbij op het verspreidingsbeeld van het virus. ”Er zijn tot nu toe geen duidelijke geografische clusters zichtbaar. Dit zou kunnen wijzen op meer subklinische infecties (zonder ziekteverschijnselen) bij herkauwers, maar dit is met het huidige gebrek aan tests op antistoffen niet aan te tonen”, aldus de specialisten.

De Europese lidstaten willen dat het onderzoek naar het Schmallenberg-virus door Europese financiële middelen wordt ondersteund. De commissie gaat op verzoek van de lidstaten kijken wat de mogelijkheden zijn. De lidstaten vinden het van groot belang dat de monitoring van de ziekte en onderzoek naar het virus moet worden voortgezet. ”Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van maatregelen tegen de ziekte”, aldus het deskundigenberaad.

Tot nu toe is het virus alleen in Nederland, Duitsland en België vastgesteld. In Duitsland werd het virus vastgesteld op twintig bedrijven, bij runderen en schapen. In België gaat het om veertien schapenbedrijven. In Nederland zijn er 204 meldingen van verschijnselen. Het virus is vastgesteld op 55 schapenbedrijven en bij 2 geitenbedrijven.

Over het verzoek van Nederland om Schmallenberg meldingsplichtig te maken in de hele EU heeft het comité nog geen besluit genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.