Rundveehouderij

Nieuws 221 x bekeken 2 reacties

Chinese ontwikkelaar koopt Nieuw-Zeelandse melkveebedrijven

Wellington - Het bod van de Chinese investeerder Shanghai Pengxin Group op het Nieuw-Zeelands megamelkveebedrijf Crafar Farms is goedgekeurd.

Dat meldt persbureau Bloomberg. De Chinese investeerder krijgt daarmee zestien melkveebedrijven met zo'n 10.000 hectare land en 25.000 stuks melkvee in handen. Crafar Farms verkeert al twee jaar in staat van faillissement.

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft de deal goedgekeurd op aanbeveling van regeringsbureau Overseas Investment Office (OIO). Het bod van Shanghai Pengxin Group kwam negen maanden geleden al binnen. Eerder werd een bod van een in Hongkong gevestigd Chinees bedrijf afgewezen.

Met de verkoop van Crafar Farms aan de Chinezen komen er meer kwalitatieve zuivelproducten op de Chinese markt. Ook zal het de fundamenten leggen voor verdere exportkansen met China, laat Milk New Zealand, onderdeel van Shanghai Pengxin, weten in een verklaring.

Nieuw-Zeelandse boerenorganisaties en de politieke oppositie zijn tegen de verkoop van boerenland aan buitenlandse kopers. Ze maken zich zorgen over het feit dat belangrijke industrieën worden verkocht aan buitelanders.

"Het goedkeuren van de verkoop van deze zestien boerderijen en andere waardevolle bezittingen maakt Nieuw-Zeeland armer. Daarom zijn de Nieuw-Zeelanders er zo tegen", zei David Shearer, leider van de arbeiderspartij in de oppositie. De Crafar Farms Purchase Group zegt dat het juridische stappen onderneemt tegen de overheid in een poging de verkoop van boerenland aan buitenlanders te verijdelen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ik kan me de zorgen van de boeren en de arbeiders partij wel voorstellen. Welk land vekoopt zijn corebusinss aan en buitenlander en dan ook nog aan het land met de meeste inwoneners en dat doende is zijn voedsel voorziening links om of rechtsom veilig te stellen. Laten we ons terug verplaatsen in de tijd van de VOC toen werden de Europeanen geweerd uit het verre Oosten >geen landje pik< aleen handel en wij geven eenvoudig ons land en industrie af aan de Chinesen. Of zien zowel ik als de boerenbond en de arbeidrs partij het verkeerd?

  • no-profile-image

    Han sinds de opiumoorlogen is er veel tijd verstreken. In dit dossier lag niets een hoger bod van het nieuw-zeelandse consortium in de weg. Kennelijk hebben de Chinezen dus boven de prijs (of zij eronder, dat weet natuurlijk niemand en zal de toekomst uitwijzen) geboden in een vrije en transparante procedure. De curator heeft dus gewoon gelijk, en ik zie niet in waarom dit een probleem voor Nieuw Zeeland zou zijn. Dit creëert toch ook weer werkgelegenheid? Dat moet iemand van de arbeiderspartij aanspreken....

Of registreer je om te kunnen reageren.